Primar Sângeorz-Băi: Alegerea primarilor dintr-un singur tur este dezavantajoasă

Primarul oraşului Sângeorz-Băi, Roland Venig (PSD), care a obţinut funcţia după turul al doilea, a declarat că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este dezavantajoasă chiar şi pentru edilii în funcţie, mai ales în situaţia în care aceştia îi au ca şi contracandidaţi pe viceprimari.

Urmărește
12 afișări

"Se spune că primarii în funcţie sunt cei avantajaţi de această schimbare a legii. Eu nu sunt convins că lucrurile stau aşa. Eu, de exemplu, voi avea contracandidat viceprimarul (Maxim Pop, PNL - n.r.). Va fi greu pentru oameni să facă diferenţa între mine şi el. Dacă am făcut lucruri bune, vom fi favorizaţi amândoi, dacă am făcut lucruri mai puţin bune, se va spune despre noi că nu suntem buni. Nu mă avantajează deloc această lege pe mine, ca primar în funcţie", a declarat, miercuri, Venig, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că o altă problemă care ar putea apărea este cea legată de prezenţa la vot şi legitimitatea primarului ales.

"În primul tur, de regulă, sunt mulţi candidaţi, iar lumea nu prea vine la vot. Aşteaptă confruntarea finaliştilor. Acum probabil că primarul va fi ales cu un număr mic de voturi şi va avea o problemă de legitimitate", a declarat Roland Venig.

În 2008, aproape 60% din primăriile din Bistriţa-Năsăud, 37 din 62, au fost câştigate din primul tur de PSD, PDL şi PNL, în 23 de comune şi două oraşe, Bistriţa şi Sângeorz-Băi, fiind organizat turul al doilea.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deşi a avut "unele semne de întrebare", dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor după ce Senatul l-a respins anterior.

Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor politice, inclusiv PDL, la fel ca şi o serie de ONG-uri, i-au cerut şefului statului să nu promulge legea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici