- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.06.2015, 17:37)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul Braşovului îşi mustra subalternii dacă nu executau cerinţele firmei Bepco. STENOGRAME din dosar
Primarul Braşovului, George Scripcaru, îşi mustra subalternii dacă nu dădeau curs cerinţelor reprezentanţilor firmei Bepco, societate înfiinţată în 2010, care a preluat producerea de energie termică în municipiu, potrivit unor surse judiciare, care redau din documentele anchetatorilor.
Urmărește
1853 afișări
Primarul Braşovului îşi mustra subalternii dacă nu executau cerinţele firmei Bepco. STENOGRAME din dosar (Imagine: Andrei Paul/Mediafax Foto)
"Între cei trei inculpaţi s-a stabilit o legătură infracţională, Scripcaru George acţionând pentru protejarea intereselor Bepco SRL, mustrându-şi subalternii dacă aceştia nu acţionau conform dorinţelor reprezentanţilor Bepco", au spus sursele citate.
În acest sens, în documentele anchetatorilor este redată o discuţie din 3 martie 2015, purtată de Simona Frăţilă, directorul economic al CET Braşov la data faptelor, cu o persoană:
"Frăţilă Simona: Da. Ia zi şi tu, la trei jumate am fost chemată la Primărie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Domn: De ce?
FSM: E... o poveste mai lungă.
Domn: Da’ nu ca...
FSM: Păi nu da’... din urmă că n-am făcut eu ceva, n-am vrut să fac, să lucrez cu Bepco într-o problemă şi m-a pârât Bepco la Primărie".
"COSTAN SIMINA MARIANA: Păi da, dar asta-i arma noastră, deci ne facem noi socoteala şi dacă le-o spunem, le-o spunem după ce vedem ce ne iese. Nu?
COTICIU DRAGOŞ: Corect, corect! Aşa este! No, şi, iară, chiar a fost utilă discuţia pe partea asta de ce primesc ei subvenţii, ne-am, ne-am dumirit şi am găsit un punct ăăă, la care lor nu le convine, dar primarului o să-i surâdă, clar!
COSTAN SIMINA MARIANA: Aha! Bun! Perfect!
COTICIU DRAGOŞ: Adică subvenţia care o primesc ei de la Primărie pentru producţie este mult mai mare decât subvenţia pe care ar plăti-o Primăria pentru partea de transport dacă producem noi.
COSTAN SIMINA MARIANA: Aaa!
COTICIU DRAGOŞ: Aicea, e clar că lui Tetkron nu-i convine, dar e clar că primarului o să-i convină dacă o să i se prezinte la modul ăsta!", este o altă interceptare, din 12 februarie 2012, redată de procurori în documentele dosarului lui Scripcaru.
În ceea ce-i priveşte pe Simina Costan şi Mihai David, anchetatorii au stabilit că "împreună administrează/ controlează Bepco SRL, societate înfiinţată în anul 2010 şi care a preluat producerea de energie termică şi electrică la nivelul municipiului Braşov".
"Deşi inculpatul David Mihai Ciprian nu este asociat oficial în Bepco şi nu are vreo funcţie executivă, toate discuţiile purtate de cei implicaţi în activitatea infracţională i-au fost aduse la cunoştinţă, acesta fiind cel care a negociat şi a hotărât modul de preluarea a unor active de la CET SA şi Tetkron SRL sau încheierea unor convenţii", au precizat sursele citate.
Citeşte şi:
Procurorii DNA au găsit o valiză cu 3.000 de euro şi 41.000 de lei în locuinţa primarului Scripcaru
Citeşte şi:
O parte din banii obţinuţi după ce Scripcaru ar fi favorizat firme, folosiţi în campania din 2012
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost reţinut, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov, după aproape două ore de audieri, el fiind acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obţinuţi în mod injust fiind utilizaţi, din dispoziţia sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David şi a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societăţi comerciale, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, precum şi a lui Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi dare de mită.
Marţi, George Scripcaru, Mihai David şi Simina Costan au fost prezentaţi Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Călin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.
Potrivit ordonanţelor de reţinere întocmite de procurori, în perioada 2010-2012, primarul Braşovului, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri cu Simina Costan, Mihai David şi o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licenţelor şi activităţii CET SA de către o societate comercială administrată de aceştia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experienţă în domeniu.
"Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici de la Consiliul Local Braşov, precum şi de la societăţile deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăţi au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalţi doi suspecţi, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit", au scris procurorii în documentele citate.
Anchetatorii susţin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziţionată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populaţiei. Consecinţa a fost prejudicierea Primăriei Braşov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.
De asemenea, în contextul derulării programului "Termoficare 2006 - 2015, căldură şi confort", aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziţiei publice "interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de 6.136.171,18 lei, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.
Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitaţia desfăşurată în acest sens, conform DNA.
Mai mult, angajaţii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deşi contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.
În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiţi în mod necuvenit de la Primăria Braşov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizaţi pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) şi pentru achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.
În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curţii de Conturi, verificând relaţia comercială desfăşurată de Primăria Braşov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul - Primăria Braşov - a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate şi un folos necuvenit pentru societatea respectivă.
Procurorii DNA Braşov au făcut, luni, percheziţii la Primăria Braşov şi la locuinţa edilului, din cartierul braşovean Şchei. De asemenea, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la punctul de lucru al SC Delcar SRL Braşov - în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Braşov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Braşov, precum şi la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Braşov şi în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spaţiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana şi de primarul George Scripcaru.
În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan şi de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum şi de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea Bepco.
Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuieşte primarul Braşovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro şi 41.000 de lei, bani nejustificaţi în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.
"Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Braşov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare şi sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinţei inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei şi 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deţine în locuinţă doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare.
Anchetatorii au mai ridicat din locuinţa Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei şi 2.400 de euro, iar în locuinţa lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiţi peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Procurorii DNA au găsit o valiză cu 3.000 de euro şi 41.000 de lei în locuinţa primarului Scripcaru
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe