Prima pagină » Politic » Primarul Sucevei spune că primarii trebuie aleşi în două tururi de scrutin pentru reprezentativitate

Primarul Sucevei spune că primarii trebuie aleşi în două tururi de scrutin pentru reprezentativitate

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declară că primarii ar trebui aleşi în două tururi de scrutin fiindcă trebuie să fie reprezentativi pentru comunitate, iar şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că modul de alegere decis de Parlament se aplică, neprecizând dacă decizia îl mulţumeşte.
Primarul Sucevei spune că primarii trebuie aleşi în două tururi de scrutin pentru reprezentativitate
Tibi Bujdei
06 mai 2015, 20:41, Politic

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că se pronunţă pentru alegerea primarului şi preşedintelui de Consiliu judeţean în două tururi de scrutin.

„Mi se pare corect să fie două tururi de scrutin pentru reprezentativitate corectă”, a spus Lungu, care a amintit că prima dată când a fost ales primar, în 2004, a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, la următoarele alegeri a fost ales din primul tur cu 70 la sută din voturi, iar în 2012 a obţinut cel mai mare număr de voturi.

„Eu consider şi la primar şi la preşedinte de CJ, dar acum nu mai e cazul, pentru că va fi ales indirect, să se facă alegeri în două tururi de scrutin”, a explicat Lungu.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ, se aplică ceea ce a decis Parlamentul, fără să comenteze dacă decizia îl mulţumeşte.

„E lege, se aplică. Aşa au decis parlamentarii”, a spus Nechifor.

El a arătat însă că în cazul legii prin care primarii şi preşedinţii de CJ vor putea face parte din AGA de la societăţile locale de interes public, aceasta este o recomandare mai veche a Comisiei Europene.

„Comisia Europeană recomandă de mai mulţi ani ca primarii şi preşedinţii de CJ să fie în aceste structuri. Acum recunoaştem prin lege ceea ce recomandă CE, situaţie care există în celelalte ţări europene”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că este normal ca primarii şi preşedinţii de CJ să facă parte din AGA din societăţile locale de utilităţi, arătând că aceştia ar trebui să fie în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară pentru că reprezintă interesele comunităţii.

„Primarul este omul cel mai votat din localitate şi este reprezentativ pentru comunitate”, a spus Lungu.

El a arătat că în acest mandat în societăţile de utilităţi locale au fost desemnaţi consilieri locali care să reprezinte interesele Consiliului local.

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, a decis, miercuri, Camera Deputaţilor respingând, cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.