- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.03.2015, 13:52)
- Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele apeluri de proiecte pentru PO Capacitate Administrativă vor fi lansate în aprilie
Autorităţile guvernamentale estimează că în aprilie vor fi lansate primele apeluri de proiecte în Programul Operaţional Capacitate Administrativă, care are un buget de 658 milioane euro şi vizează dezvoltarea unei administraţii publice şi a unui sistem judiciar eficiente, accesibile şi transparente.
Urmărește
191 afișări
Primele apeluri de proiecte pentru PO Capacitate Administrativă vor fi lansate în aprilie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Ministerul Dezvotării, Liviu Dragnea, a făcut acest anunţ în cadrul evenimentului de lansare a Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), organizat joi, la Platul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a comisarului european pentru politici regionale, Corina Creţu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Banii vor fi accesaţi foarte curând. Estimăm că în aprilie lansăm deja primele apeluri de proiecte. În acest context, încurajăm toate instituţiile publice şi toţi potenţialii benficiari să pregătească cererile de finanţare pentru a putea accesa cât mai repede aceste fonduri", a spus Dragnea.
Acesta a precizat că o diferenţă notabilă a noului program pentru exerciţiul financiar 2014-2020 faţă de cel din exerciţiul financiar anterior este accesul instituţiilor din sistemul judiciar şi Ministerul Justiţiei pe domenii de intervenţii precum dezvoltarea şi implementarea de sisteme standard şi instrumente moderne şi eficiente de management; dezvoltarea integrată a sistemului de statistică judiciară, sprijin pentru implementarea noilor coduri, dezvoltarea sistemului naţional de urmărire, administrare şi recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni sau dezvoltarea abilităţilor personalului.
Potrivit lui Dragnea, o noutate în cadrul programului este susţinerea societăţii civile, ONG-urile şi partnerii sociali fiind parteneri eligibili, urmărindu-se un parteneriat real între administraţia publică şi societatea civilă. În acest sens, proiectele finanţate vor urmări dezvoltarea de instrumente independente de monitorizare şi evaluare a politicilor publice, dezvoltarea de acţiuni de formulare şi promovare de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern, dezvoltarea de instrumente de consolidare a dialogului social şi civic, dezvoltarea de proceduri, mecanisme pentru susţinerea şi promovarea dezvoltării la nivel local şi de interacţiune cu autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, dezvoltarea de proceduri pentru susţinerea şi promovarea iniţiativelor de reformă a administraţiei publice, dezvoltarea capacităţii partenerilor sociali şi a ONG-urilor prin instruiri, activităţi întreprinse în comun, efectuarea de sondaje privind percepţia publică, studii, analize şi cercetări ştiinţifice privind aspecte legate de corupţie.
POCA va fi, totodată, disponibil în premieră şi pentru structurile de ordine publică, securitate şi siguranţă naţională.
Premierul Victor Ponta a arătat că, din cele şapte programe operaţionale, cinci au fost deja aprobate, rămânând încă de aprobat Programele Operaţionale pentru Infrastructura Mare şi Regional.
Ponta a cerut miniştrilor să îşi întărească echipele de negociere şi să pregătească ghiduri transparente, clare şi simple, exprimându-şi speranţa de a scăpa de "tragedia achiziţiilor publice".
"Să scăpăm de tragedia achiziţiilor publice, fără de care, de fapt, degeaba facem tot ce facem. Dacă orice achiziţie publică pentru a utiliza bani europeni începe la vreo doi ani şi jumătate după ce am lansat efectiv proiectul, vă daţi seama că pare oarecum o muncă în zadar", a spus premierul.
Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a arătat că România va avea în Comisia Europeană întotdeauna un partener în privinţa modernizării şi întăririi capacităţii administrative.
"În ceea ce priveşte Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Comisia Europeană apreciază angajementul României de a se ocupa de deficienţele din admnistraţia publică şi de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului judiciar", a spus Corina Creţu, care a arătat că, în opini sa, capacitatea administrativă este mai importantă decât banii.
Autorităţile îşi propun prin POCA dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor a aproximativ 90.000 de persoane din autorităţile şi instituţiile beneficiare ale programului, să susţină direct aproximativ 250 de autorităţi şi instituţii publice, precum şi instituţii din sistemul judiciar, iar, indirect, să sprijine aproximativ 1.500 de autorităţi şi instituţii publice, precum şi instituţii din sistemul judiciar.
Alocarea totală a POCA pentru 2014-2020 este de 658,29 milioane euro, din care 553,19 milioane de euro din Fondul Social European şi 105,10 milioane euro contribuţie naţională. Diferenţa totală de alocare faţă de perioada 2007- 2013 este de 413,59 milioane euro.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate