„Le-am prezentat partenerilor francezi liniile directoare ale strategiei naţionale pe care a adoptat-o Guvernul român în această privinţă până în anul 2020. Am subliniat faptul că principala responsabilitate revine autorităţilor locale, care trebuie să genereze proiecte eficiente de incluziune şi de asigurare a unor locuri de muncă şi de acces la locuinţe decente sau la servicii medicale normale”, a spus ministrul.
El a reamintit că CE a publicat, marţi, o directivă pe acest subiect. „Suntem de părere că trebuie găsită o medie între responsabilitatea şi acţiunea guvernamentală naţională şi dimensiunea europeană a problemei”, a spus ministrul.
Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să asume angajamente clare pentru integrarea romilor, în special prin şcolarizarea copiilor, apreciind că disputa cu Franţa din 2010 a condus la „trezirea” Europei în legătură cu această problemă.
„Situaţia din Franţa de vara trecută a fost un apel la trezire, iar acum toată lumea din Europa este conştientă că cetăţenii europeni au drepturi şi că aceste drepturi trebuie aplicate”, subliniază comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, prezentând o serie de propuneri în scopul integrării romilor.
În toamna anului 2010, Reding a avut o dispută cu Guvernul francez în legătură cu repatrierea romilor români şi bulgari, iar comisarul european a comparat situaţia cu persecuţiile naziste împotriva evreilor. Parisul a acceptat într-un final modificarea legislaţiei naţionale şi inserarea unor prevederi europene.
Conform proiectului prezentat marţi, Executivul european a cerut statelor UE să prezinte până la sfârşitul anului 2011 strategii naţionale pentru eficientizarea integrării romilor la nivel educaţional, locativ, medical şi profesional.
Într-o discuţie avută recent, premierul Emil Boc i-a spus preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, că Guvernul va adopta în perioada imediat următoare un act normativ care propune o nouă strategie naţională pentru integrarea romilor