- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.01.2019, 15:31)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PRIMELE reacţii după propunerea de condiţionare a accesului la fondurile UE: Nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control / "UE spune clar PSD-ALDE - nu veţi scăpa basma curată"
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu acceptă transformarea banilor europeni într-un instrument de control asupra statelor membre cu drepturi depline. El mai spune că dezbaterea de joi din Parlamentul European a fost ”doar o piesă dintr-un puzzle”.
Urmărește
3428 afișări
Europarlamentar PSD: Nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control
”Am sperat că Parlamentul European să dezbată cât mai raţional acest dosar. Motivul e unul simplu - nu acceptăm să transformăm banii europeni într-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred că e periculos să acceptăm intervenţii directe în politică internă a statelor membre, sub orice formă. Dezbaterea din plen mi-a ridicat semne de întrebare - Criteriile pentru acordarea fondurilor europene sunt interpretabile, nu sunt clare şi în loc de o dezbatere pe eficienţa alocărilor financiare, avem doar întrebări la care nu am primit răspuns - definită exactă a statului de drept, cine stabileşte când statul de drept este încălcat - funcţionari, fie ei europeni, organizaţii non guvernamentale, în lipsa judecătorilor Curţii Europene? Nu este acceptabil politic, şi probabil, vom vedea în viitor, nici juridic comunitar, să oferim unor instituţii europene puteri peste acelea prevăzute în TFUE (tratatul de funcţionare al UE). Legislaţia secundară UE nu poate să modifice legislaţia primară, tratatele de funcţionare”, a declarat pentru MEDIAFAX Andi Cristea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
El a mai spus că dezbaterea de joi e ”doar o piesă dintr-un puzzle”.
”Puzzle-ul arată în felul următor: După ce Marea Britanie iese din UE, dispare cel de-al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, decii banii europeni vor fi mai puţini. Problemele Uniunii, pe de altă parte, sunt în creştere. Statele membre vestice, influenţe, se confruntă cu provocări structurale - migraţia şi terorismul, care vin din vecinătatea sudică Mediterana, Nordul Africii, Orientul Mijlociu. Nu din est. De aici şi interesul lor legitim că banii europeni să meargă spre sud - spre aceste zone, pentru a gestiona cauzele migraţiei economice. Altfel spus, apariţia elementelor de conditionalitate, fie ele referitoare la respectarea statului de drept sau diverse alte valori, în ceea ce priveşte modul de alocare al banilor europeni reprezintă o naraţiune instituţională corectă, însă, mare atenţie, e doar un pretext ambalat impecabil în termeni de naraţiune, sub care banii europeni care mergeau în est, în interioriul UE către statele beneficiare ale politicii de coeziune, dar şi în vecintatea estică precum Republica Moldova, Ucraina, vor fi din ce în ce mai puţini, pe măsură ce sunt şi vor fi redirecţionaţi către vecinatea sudică. Asta e jocul european, dincolo de povestea de valori şi principii, o spun cu realism - cei puternici care contribuie la bugetul Uniunii Europene de o manieră substanţială vor să facă şi regulile. Cei care sunt beneficiari neţi de fonduri europene sunt trimişi în banca pentru a li se explică regulile. Eu, că europarlamentar român, am datoria să mă bat şi atunci când ştiu că şansele de succes sunt minime”, a mai spus europarlamentarul PSD.
Siegfried Mureşan: UE spune clar PSD-ALDE - nu veţi scăpa basma curată, ştim ce agendă aveţi şi vă vom opri
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că propunerea votată în Parlamentul European denotă că UE a dat un răspuns foarte clar majorităţii PSD-ALDE - <.
„Sutele de mii de români care au ieşit în stradă în ultimii doi ani au cerut ca Uniunea Europeană să-i ajute mai mult în lupta cu politicienii care atacă statul de drept, atacă independenţa justiţiei şi atacă valorile europene. Astăzi, Uniunea Europeană a dat un semnal foarte puternic tuturor oamenilor cinstiţi. Parlamentul European a votat mai devreme propunerea ca, în viitor, fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Este o propunere necesară. Asta aşteaptă oamenii. De ce îi deranjează atât de mult această propunere pe cei de la PSD - ALDE? Fiindcă PSD şi ALDE vor să atace în continuare justiţia, iar prin acest mecanism împiedicăm atacurile guvernanţilor la statul de drept”, a declarat pentru MEDIAFAX Siegfried Mureşan.
El a precizat că mecanismul prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanţi, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectaţi.
”Lucrările la proiectele de finanţare europeană vor continua, beneficiarii îşi vor primi banii, dar proiectele vor fi finanţate de la bugetul de stat şi nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept. Acest lucru este foarte important deoarece mecanismul trebuie să sperie guvernele care vor să încalce statul de drept, ci nu să afecteze beneficiarii de fonduri europene. Un lucru este clar: niciun guvern nu-şi va permite să plătească 5 miliarde de euro pentru o autostradă de la bugetul de stat în loc să primim aceşti bani gratis de la UE. Niciun guvern nu-şi va permite să meargă în faţa oamenilor şi să le spună <<în loc să primim gratis 5 miliarde de euro de la Bruxelles pentru autostradă, trebuie să plătim din buzunarul românilor doar pentru ca Liviu Dragnea să scape de închisoare>>. Prin votul dat astăzi, majoritatea PSD - ALDE spune foarte clar că vrea să continue atacurile la independenţa justiţiei, la statul de drept şi la valorile europene până îl va scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. UE a dat astăzi un răspuns foarte clar: <<nu veţi scăpa basma curată, ştim ce agendă aveţi şi vă vom opri>>”, a mai spus Mureşan.
Dan Nica: Este încercarea de a crea un instrument să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei
Eurodeputatul PSD Dan Nica a declarat, joi, că proiectul PE care prevede că guvernele ţărilor UE care nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare ”este încercarea de a crea un instrument pentru a putea să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei”.
”Este încercarea de a crea un instrument pentru a putea să poată pedepsi pe oricine atunci când vor ei. Ideea e că încălcarea statului de drept este în funcţie de ce credem noi şi când vrem noi. E un raport care nu are nicio legătură cu legislaţia europeană cu Tratatul UE. Ar trebui să ne îngrijoreze pentru că cineva încearcă să creeze nişte instrumente care nu au nicio legătură cu realitatea, obiectivitatea”, a declarat la ANtena 3 liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica.
Gabriela Zoană (PSD): Forma votată în PE încalcă însăşi statul de drept al ţărilor membre
Europarlamentarul Gabriela Zoană a declarat joi, legat de proiectul de rezoluţie privind condiţionarea furnizării fondurilor europene în funcţie de respectarea statului de drept, că măsura luată în Parlamentul European încalcă ea însăşi statul de drept al ţărilor membre.
"Astăzi am asistat în Parlamentul European la una dintre cele mai absurde situaţii: “Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre” încalcă la rândul său statul de drept. Forma votată astăzi în plen conţine o serie întreagă de formulări care lasă loc interpretărilor, intenţia celor care au conceput şi votat această propunere de regulament în această formă fiind de a oferi puteri sporite Comisiei Europene şi de a identifica vinovaţi de serviciu în ceea ce priveşte statul de drept", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Europarlamentarul spune că ideea este bună, dar modul în care s-a gândit punerea în practică a acestui principiu lasă loc "interpretărilor şi abuzurilor".
"Un singur exemplu: faptul că în regulamentul votat astăzi se vorbeşte despre ţările aflate sub mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), face ca aplicabilitatea anumitor articole să se restrângă DOAR la cele două state aflate în această situaţie. Dacă regulamentul face referire la acest mecanism, atunci corect ar fi ca acesta să fie implementat în toate statele membre şi să constituie un punct de referinţă pentru judecarea încălcărilor statului de drept în orice situaţie. Eu am propus amendamente pe procedură care nu au fost luate în considerare tocmai pentru a-şi atinge scopul, ca acest raport să fie folosit ca un instrument politic”, mai spune Gabriela Zoană.
Europarlamentarul face referire şi la sursele invocate de Comisie ca surse fiind credibile de informare, în condiţiile în care PSD şi ALDE au acuzat, în repetate rânduri, că forurile europene sunt dezinformate de reprezentanţi pe care îi au la Bucureşti.
"Dacă la aceasta adăugăm şi faptul că încălcările statului de drept vor putea fi constatate ”din surse pertinente”, fără a se defini ce înţelege Comisia prin sursă pertinentă, avem o imagine sumbră asupra viitorului Uniunii Europene după intrarea în vigoare a acestui regulament. În această situaţie constatăm că documentul care se doreşte a proteja statul de drept în ţările membre încalcă el însuşi statul de drept. Îmi exprim speranţa că această propunere va fi întoarsă de către Consiliu pentru a se remedia greşelile grave care s-au comis astăzi în plen", afirmă europarlamentarul PSD.
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.
"Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării", se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.
Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.
Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Leul se prăbuşeşte în raport cu euro. Cursul de schimb leu/euro a atins un nou maxim istoric
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe