„Situaţia din Ucraina este foarte tensionată, dar recurgem la toate iniţiativele necesare pentru a declanşa un proces de reducere a tensiunilor”, a declarat Jean-Yves Le Drian în Senatul Franţei, conform agenţiei Reuters.
În acest moment, la Paris are loc o reuniune în Formatul Normandia, la nivel de consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.
În paralel, Statele Unite au îndemnat miercuri după-amiază cetăţenii americani să părăsească Ucraina. „Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să analizeze posibilităţi de a pleca acum din Ucraina. Situaţia în materie de securitate în Ucraina este imprevizibilă din cauza ameninţării unei intervenţii militare ruse şi se poate deteriora fără avertismente”, a transmis Misiunea diplomatică americană din Kiev, potrivit cotidianului Le Figaro.
Statele Unite şi Marea Britanie au redus de luni numărul diplomaţilor din Ucraina şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici, dar Kievul a catalogat „prematură” decizia, iar Uniunea Europeană a cerut evitarea „dramatizării” situaţiei, anunţând menţinerea personalului diplomatic.
Washingtonul a semnalat miercuri că nu este clar dacă Vladimir Putin a luat „decizia definitivă” privind o intervenţie militară în Ucraina. „Toate datele indică faptul că preşedintele Rusiei va face uz de forţă militară la un moment dat, poate acum, poate la jumătatea lunii februarie, nu este clar dacă a luat decizia definitivă”, a afirmat Wendy Sherman, subsecretar de Stat american. Vizita la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, la începutul lunii februarie, „ar putea avea impact asupra calendarului preşedintelui rus”, a subliniat oficialul american.