Primul TEST de verificare a majorităţii, picat de Opoziţie. Două proiecte nu au trecut de votul BP/ Orban, în ultimele zile de formare a noului Executiv: Vom avea a doua rundă de discuţii

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi, iniţiativa legislativă „Fără penali”, precum şi abrogarea recursului compensatoriu, solicitare formulată de către PNL.

Urmărește
4555 afișări
Imaginea articolului Primul TEST de verificare a majorităţii, picat de Opoziţie. Două proiecte nu au trecut de votul BP/ Orban, în ultimele zile de formare a noului Executiv: Vom avea a doua rundă de discuţii

Primul test, picat de Opoziţie. „Fără penali” şi alegerea primarilor în două tururi nu au întrunit majoritate de voturi

Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan a solicitat, luni, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor includerea pe ordinea de zi a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iniţiativa USR „Fără penali”, precum şi iniţiativa legislativă privind transpunerea în lege a rezultatului referendumului naţional convocat pe 26 mai 2019.

Pentru includerea proiectului "Fără Penali" pe ordinea de zi a plenului Camerei au votat PMP, USR, PNL şi minorităţile, în timp ce Pro România şi PSD s-au abţinut.

În ceea ce priveşte iniţiativa alegerii primarilor în două tururi, PNL, USR şi USR au votat pentru includerea pe ordinea de zi, iar Pro România şi PSD s-au abţinut. Minorităţile nu au votat propunerea PNL.

Iniţiativa „Fără penali”, cea a abrogării recursului compensatoriu şi proiectul de lege pentu alegerea primarilor în două tururi de scrutin fac parte din lista de condiţii impuse de USR pentru susţinerea Guvernului PNL la votul din Parlamentul României.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că PSD va rămâne într-o zonă neutră şi va fi precum Elveţia, întrebat, luni, la Parlament, cum vor proceda social-democraţii cu privire la aceste proiecte.

„În primul rând nu e atributul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, e atributul Comitetului liderilor. În schimb, am văzut şi eu ce proiecte de legi au devenit deodată foarte interesante în acest nou context de formare a guvernului şi am ţinut să specific colegilor din cele 5 partide care au creat această nouă coaliţie şi majoritate în Parlamentul României, că PSD rămâne în continuare consecvent şi noi suntem într-o zonă neutră, precum Eleveţia în acest moment. Nu vrem să ne implicăm în negocierile dânşilor, aprobând anumite proiecte, unor sau altora. Aşa că noi rămânem în continuare, ne abţim şi dânşii să îşi continue negocierile pentru formarea noului Guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la Parlament.

Liderul USR Dan Barna a afirmat, luni, că trecerea reformelor solicitate de partid înseamnă „testarea” majorităţii PNL, majoritate pe care acesta consideră că premierul desemnat Ludovic Orban şi Klaus Iohannis şi-au asumat-o. Barna a spus că dacă nu există majoritate USR nu va avea ce să voteze.

Orban, despre noul Executiv: Vom avea a doua rundă de discuţii, începând de marţi

Ludovic Orban a declarat, luni, că va mai avea o rundă de discuţii şi negocieri cu partidele parlamentare. Liderul PNL a precizat că este optimist că în legătură cu votul de învestire a noului Guvern.

„Vom avea, începând de mâine (marţi - n.r.), a doua rundă de discuţii. Deja, am luat decizii, în PNL, pentru a facilita respectarea înţelegerilor pe care le-am avut cu partenerii noştri, şi de asemenea, de a introduce în programul de guvernare elemente care ne-au fost solicitate de parteneri. Privesc cu încredere şi cu optimism următoarele discuţii, şi sunt convins că vom reuşi să obţinem o majoritate care să permită învestirea cât mai rapidă a guvernului”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Premierul desemnat a mai spus că este optimist cu privire la susţinerea noului Guvern în Parlament.

„Privesc cu încredere şi cu optimism următoarele discuţii şi sunt convins că vom reuşi să obţinem o majoritate care să permită învestirea cât mai rapidă a guvernului. În ce ne priveşte, vom depune lista guvernului şi programul de guvernare în termenul constituţional stabilit şi de asemenea vom propune un calendar cât mai rapid pentru învestirea guvernului”, a explicat Orban.

Ludovic Orban a avut negocieri miercuri şi joi cu UDMR, ALDE, Pro România şi PMP, iar vineri, cu USR, în vederea sprijinirii în Parlament a noului Executiv.

În ceea ce priveşte condiţiile puse de USR pentru a vota Executivul, PNL a solicitat în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni proiectele „Fără penali”, alegerea primarilor în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu, însă conducerea Camerei a respins cererea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici