Priorităţile Ministerului pentru Dialog Civic: Accesul publicului la documentele şi stenogramele şedinţelor de Guvern

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) are printre priorităţi, în anul 2016, promovarea unei Hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa şedinţei de Guvern şi la stenogramele şedinţelor, cu excepţia documentelor clasificate.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Priorităţile Ministerului pentru Dialog Civic: Accesul publicului la documentele şi stenogramele şedinţelor de Guvern

Priorităţile Ministerului pentru Dialog Civic: Accesul publicului la documentele şi stenogramele şedinţelor de Guvern

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic are patru priorităţi strategice pentru anul 2016: creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, promovarea priorităţilor strategice de guvernare, creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale şi dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor, dar şi îmbunătăţească cadrul legal existent.

HARTA STRATEGIEI MCPDC

Pentru prima prioritate strategică, creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, măsurile propuse sunt:

- crearea unei liste a documentelor şi tipurilor de informaţii pentru publicarea din oficiu a informaţiilor şi documentelor din activitatea ministerelor în gestionarea resurselor publice: publicarea planului de achiziţii, a contractelor de achiziţii, publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli, inclusiv salariile, publicarea execuţiei bugetare, lista reprezentanţilor Guvernului în CA etc.

- crearea unui mecanism la nivelul SAUP de verificare a realizării unei consultări reale înaintea introducerii actelor normative în şedinţele de Guvern.

Promovarea priorităţilor strategice de guvernare ar urma să se facă prin selectarea temelor strategice prioritare pentru a fi supuse dezbaterii publice, structurarea şi organizarea procesului de consultare, pentru preluarea a cât mai multor păreri din spaţiul public neguvernamental.

Pentru creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic are în vedere:

-crearea de dezbateri cu structurile din mediul neguvernamental privind procedurile de participare şi mecanismele de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative naţionale şi internaţionale

- elaborarea de proceduri transparente şi eficiente pentru depunerea şi selectarea de candidaturi din partea societăţii civile în aceste structuri.

Dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor ar urma să se asigure prin:

- identificarea platformelor existente (atât pentru îmbunătăţirea managementului intern, cât şi pentru consultarea şi informarea mediului neguvernamental) şi evaluarea funcţionalităţii acestora

- colaborarea cu Secretariatul General al Guvernului în scopul creării unei platformei accesibile societăţii civile, pentru preluarea în timp real a punctelor de vedere exprimate, "Vocea ta în deciziile Guvernului" şi integrarea acesteia alături de componente de consultare existente ale ministerelor de resort.

MCPDC îşi propune şi să îmbunătăţească cadrul legal existent şi să îl adapteze practicilor existente în domeniile transparenţei şi al accesului la informaţii de interes public prin:

- promovarea unei Hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa şedinţei de Guvern/ la stenograma şedinţelor, dar şi a legislaţiei privind organizarea şedinţelor de Guvern etc, cu excepţia documentelor clasificate

- inventarierea punctelor de vedere ale societăţii civile legate de disfuncţionalităţi în practică ale dispoziţiilor legale în domeniile transparenţei decizionale şi al accesului la informaţii de interes public şi petiţionării, dar şi iniţierea de modificări legislative a cadrului legal.

Guvernul a dat publicităţii, vineri, priorităţile strategice şi planurile de acţiuni sectoriale pentru fiecare minister în 2016, după ce premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri că acestea au fost finalizate şi urmează să fie înaintate Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici