Probele orale de la Bacalaureat se anulează. Cum va fi stabilită nota

  • Guvernul a modificat legislaţia din Educaţie
  • Elevii nu vor mai susţine probele orale de la Bacalaureat
  • Examenele de competenţe la probele orale vor fi echivalate cu mediile din timpul anului
  • Citeşte comunicatul integral
Urmărește
11206 afișări
Imaginea articolului Probele orale de la Bacalaureat se anulează. Cum va fi stabilită nota

Probele orale de la Bacalaureat se anulează. Cum va fi stabilită nota

Guvernul a modificat legislaţia din Educaţie, astfel încât nu vor avea loc examenele de competenţe la probele orale de Bacalaureat.

Aceste probe urmează să fie echivalate cu mediile din timpul anului sau cu certificate de limbi străine/de informatică, acolo unde acestea există.

Probele de competenţă la care ne referim sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise şi de auditare text la Limba străină şi examenul de Competenţe digitale. Acestea erau programate să înceapă la data de 29 iunie.

Măsura a fost adoptată în Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost reglementată şi gratuitatea transportului acordat elevilor.
 

Comunicat de presă



Reglementări în domeniul educaţiei, adoptate prin Ordonanţă de urgenţă

Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul educaţiei, aplicabile începând cu intrarea în vigoare a prezentului act normativ.

    Transport gratuit pentru elevii din România


Toţi elevii din România vor beneficia de transport public gratuit. Conform ordonanţei, operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea:

    încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel judeţean;
    retragerea licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean.


    Bacalaureat 2020 - Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se echivalează/recunosc conform metodologiei elaborate de MEC

Pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.



    Statul va asigura sprijin financiar şi pentru unităţile de învăţământ particular autorizate provizoriu


Statul asigură finanţarea de bază  şi pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru şi preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul şcolar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.   Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.


    Modificări privind organizarea şi desfăşurarea examenelor pentru definitivare în învăţământ şi pentru obţinerea gradelor didactice

Pentru anul şcolar 2019-2020, cadrelor didactice care susţin examenul pentru definitivare în învăţământ li se recunoaşte nota obţinută la ultima inspecţie la clasă, susţinută în calitate de cadru didactic calificat.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă şi până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, gradul didactic II se obţine de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de, cel puţin, patru ani de la obţinerea definitivării în învăţământ, prin promovarea următoarelor probe:

    Cel puţin două inspecţii şcolare;
    O probă scrisă care conţine elemente de pedagogie şi de psihologie, precum şi elemente de metodica specialităţii cu abordări interdisciplinare şi de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte.

Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă prin care elevilor din România li se face dreptate. Aceştia vor beneficia de TRANSPORT GRATUIT pe baza carnetului de elev. Operatorii de transport vor avea obligaţia de a asigura transportul gratuit elevilor, sub sancţiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenţei de traseu, în cazul transportului interjudeţean.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici