- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.04.2014, 17:07)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorii DNA nu au găsit cei 175.000 de euro primiţi de Mazăre, dar au sechestrat 18.000 găsiţi la percheziţii
Procurorii DNA nu au găsit "în materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care susţin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.
Urmărește
613 afișări
Procurorii DNA nu au găsit cei 175.000 de euro primiţi de Mazăre, dar au sechestrat 18.000 găsiţi la percheziţii (Imagine: Shutterstock)
Potrivit surselor citate, procurorii anticorupţie au încercat să identifice şi să pună sechestru asigurător pe 175.000 de euro, sumă pe care, susţin ei, ar fi luat-o mită primarul Constanţei de la omul de afaceri Avraham Morgenstern.
Într-un document al anchetatorilor, procurorii notează că banii nu au fost găsiţi integral, astfel că încearcă sechestrarea altor bunuri, până la concurenţa acestei sume.
"În consecinţă, având în vedere că suma de 175.000 de euro, primită drept mită de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, nu a mai fost găsită în materialitatea sa, este necesară instituirea măsurii asigurătorii, a sechestrului în vederea confiscării prin echivalent a sumei de 175.000 de euro", se arată în documentul citat de sursele MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Conform aceluiaşi document, anchetatorii au găsit, la percheziţiile făcute în locuinţa lui Radu Mazăre, 18.550 de euro şi 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit măsura sechestrului asigurător.
Astfel, arată sursele citate, procurorii au depus banii la o unitate bancară, "într-un cont pe numele lui Radu Mazăre, la dispoziţia PICCJ - DNA".
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat i-ar fi dat mită edilului 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei în 9 aprilie, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Mazăre şi Morgenstern au fost reţinuţi în 8 aprilie, după audieri la sediul central al DNA.
Primarul Constanţei este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită de la Avraham Morgenstern pentru a ajuta firma acestia să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".
Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi.
Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale, susţine DNA.
Radu Mazăre a declarat, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.
ICCJ: DNA nu a administrat până acum vreo probă care să dovedească primirea de bani de către Mazăre
Judecătoarea Rodica Cosma, cea care a dispus eliberarea lui Radu Mazăre, arată în motivarea deciziei că, la momentul propunerii de arestare, procurorii nu au adus probe care să creeze suspiciunea rezonabilă că edilul a primit bani de la Avraham Morgenstern, pentru comiterea unor fapte de corupţie.
"Judecătorul de drepturi şi libertăţi din examinarea actelor cauzei reţine că procurorul nu a administrat până în acest moment procesual probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săfârşire a infracţiunii de luare de mită reţină în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan a vreunei sume de bani, respectiv darea unei astfel de sume de către inculpatul Morgentern Avraham, pentru ca, în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ştefan să-i faciliteze câştigarea licitaţiei şi încheierea contractului de achiziţie (...) între Regia Autonomă 'Exploatarea domeniului public şi privat' Constanţa şi societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern", se menţionează în motivare.
Potrivit aceluiaşi document, judecătorul a constatat că Elan Schwarzenberg este partener contractual al societăţii Meligi Management şi că societatea acestuia a transferat în contul lui Mazăre 95.000 de euro. "Aceasta constituie o realitatea ce nu poate fi contestată, însă nu rezolvă probele administrate până în acest moment procesual, că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de la inculpatul Avraham Morgenstern, pentru ca acesta din urmă să câştige, în condiţii ilicite, licitaţia din 15 decembrie 2011", consideră judecătoarea Cosma.
Magistratul mai arată că, după ce a analizat procesele-verbale de redare a interceptărilor telefonice, "nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societăţii Shapir Structure".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Mazăre a aflat condiţiile eliberării: Să meargă săptămânal la poliţie şi să nu părăsească ţara
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
Live text Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
astăzi, 15:33
Preşedintele l-a desemnat drept prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Ce urmează şi ce spune Constituţia