Programul de apărare PESCO al Uniunii Europene şi implicaţiile sale pentru România, analizate astăzi în şedinţa CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte, marţi, pentru o discuţie legată de PESCO, programul de întărire a apărării comune a statelor din Uniunea Europeană şi de consolidare a industriei de apărare din UE.

Urmărește
1170 afișări
Imaginea articolului Programul de apărare PESCO al Uniunii Europene şi implicaţiile sale pentru România, analizate astăzi în şedinţa CSAT

Programul de apărare PESCO al Uniunii Europene şi implicaţii pentru Români vor fi analizate astăzi în şedinţa CSAT

Şedinţa va începe la ora 14, la Palatul Cotroceni. Reuniunea a fost anunţată în urmă cu o săptămână de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

"În cadrul şedinţei, va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicaţii pentru România. Având în vedere importanţa acestui subiect pentru Uniunea Europeană şi în special pentru România, preşedintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuţie în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în Formatul cooperării structurate permanente", potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului.

De altfel, şedinţa CSAT are loc cu două zile înainte de reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles şi pe a cărui agendă figurează şi chestiuni legate de apărarea comună. ”UE prin membrii săi doreşte să devină mai puternică în domeniul apărării, dar în niciun caz asta nu înseamnă că vrem să dezvoltăm ceva concurent sau paralel cu NATO", spunea Klaus Iohannis, pe 9 octombrie.

Preşedintele a precizat că programele UE sunt întotdeauna complementare cu cele ale NATO. "Nu există intenţia unei alternative europene pentru NATO, există intenţia unei Uniuni Europene mai puternice şi în cadrul NATO", a spus Iohannis.

Precedenta întrunire a CSAT a avut loc pe 14 septembrie când a aprobat Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, având ca obiectiv ”dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române”. ”Obiectivul Strategiei este dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române, precum şi a mecanismelor şi instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători”, preciza Administraţia Prezidenţială.

Tot atunci, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale MApN şi a numărului total de posturi, documentul fiind necesar pentru ”contracararea riscurilor la adresa României”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici