- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Programul de guvernare al UNPR: Parlament unicameral, vot mixt, moţiuni constructive
Programul de guvernare al UNPR, denumit "România progresistă", va fi lansat public la finalul acestui an, el propunând întărirea republicii semiprezidenţiale, Parlament unicameral cu 300 de locuri, vot mixt uninominal-pe liste.
Programul de guvernare al UNPR: Parlament unicameral, vot mixt, moţiuni constructive (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a prezentat luni principiile programului de guvernare al partidului, care va fi supus dezbaterii publice în cadrul unei platforme de dialog pe care UNPR o va lansa în zilele următoare.
Platforma s-ar putea numi, potrivit unor surse din UNPR, Uniunea Social Progresistă.
Întrebat despre caracterul acestei platforme, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat că nu va fi o formulă de înregimentare politică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Va fi o platformă de centru-stânga, orientată către societate, componentă civică a societăţii considerată în mod eronat în ultimii ani ca având orientare politică de dreapta. Nu este în niciun caz o formulă de înregimentare politică, ci de intermediere a dialogului cu societatea. UNPR vrea să arate că stânga modernă este altceva decât stânga comunistă", a spus Diaconescu.
Principalele puncte din programul de guvernare al UNPR se referă la modificarea Constituţiei în sensul clarificării raporturilor dintre preşedinte, premier şi Parlament, introducerea moţiunilor de cenzură constructive, Parlament unicameral cu 300 de locuri şi votul mixt, majoritatea parlamentarilor aleşi uninominal, iar restul de pe o listă naţională.
De asemenea, UNPR îşi propune consolidarea republicii semiprezidenţiale şi clarificarea condiţiilor în care preşedintele poate participa la şedinţele de guvern.
UNPR doreşte şi reorganizarea administrativ-teritorială, Marian Sârbu argumentând că în multe locuri "administraţia locală este condusă de clanuri şi înţelegeri transpartinice fără legătură cu legea".
O altă propunere a UNPR este reorganizarea Guvernului, considerat acum "ca o formulă mult prea zdrenţuită". Concret, în viziunea UNPR, s-ar impune înfiinţarea unui Minister al Economiei, Finanţelor şi Muncii şi a unui Minister al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale.
Sârbu a mai precizat că UNPR se va opune oricărei tentative de privatizare a CEC şi a EXIMBANK.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat vineri la Craiova, la o televiziune locală, că la sfârşitul lunii decembrie se va forma Uniunea Social Progresistă, o platformă civică de centru-stânga, care va susţine UNPR la alegerile de anul viitor.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anunţat recent, într-o postare pe blog, că documentul numit "Platforma de Stânga" va fi lansat în 10 noiembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.