Proiect: Activităţile persoanelor fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă

Activităţile economice desfăşurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă, potrivit unui proiect depus de USR PLUS în Parlament.

Urmărește
1774 afișări
Imaginea articolului Proiect: Activităţile persoanelor fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă

Proiect: Activităţile persoanelor fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă

USR PLUS a propus completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Astfel, conform propunerii activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

Conform proiectului, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

„Propunerea legislativă face o reparaţie morală şi legală pentru persoanele fizice autorizate, care desfăşoară o activitate economică şi îşi plătesc toate taxele şi impozitele legale, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă. Iniţiativa a pornit de la cazul unui cetăţean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciaţi ghizi turistici din municipiu. Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalităţii, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulţi ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă deoarece a funcţionat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal şi să renunţe la munca la negru, atraşi de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui şi vechime în muncă, în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, 22,6% din populaţia activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremuneraţi.

În expunerea de motive, parlamentarii USR PLUS, arată că necesitatea intervenţiei legislative este justificată de lipsa unui astfel de articol în lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat.

„Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care munceşte şi care-şi plăteşte datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze atâta timp cât aceasta şi-a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru şi să oferim tuturor şansa unui tratament egal şi transparent din punct de vedere fiscal”, conchide senatorul USR PLUS Andrei Postică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici