- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.10.2018, 13:49)
- Maria Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Autorităţile publice care nu fac lunar conferinţe de presă, amendate cu până la 5.000 lei
Deputatul PMP Petru Movilă a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei aplicate conducătorilor autorităţilor sau instituţiilor publice care nu organizează lunar conferinţe de presă pentru a informa populaţia cu privire la măsurile luate.
Urmărește
107 afișări
Proiect: Autorităţile publice care nu fac lunar conferinţe de presă, amendate cu până la 5.000 lei
Iniţiativa înregistrată la Senat, pe 16 octombrie, propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informaţiile publice.
Proiectul elimină sintagma "de regulă" din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea "autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public". Deputatul PMP susţine că modificarea este necesară pentru a nu mai permite autorităţilor publice să se eschiveze de la acţiunile de informare lunară a populaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În cazul nerespectării prevederilor legii, conducerea autorităţii publice riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.
"Conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice care nu organizează o dată pe lună conferinţe de presă pentru aducerea la cunosţintă a informaţiilor de interes public vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei", arată iniţiatorul în proiectul de lege.
Sancţiunile vor fi aplicate pe plan local de către instituţia prefectului, iar la nivel central de către Guvern, prin secretarul general, mai precizează textul iniţiativei legislative.
Totodată, Petru Movilă propune, în proiectul său, posibilitatea depunerii unei reclamaţii la conducerea autorităţii publice care nu a respectat legea.
"Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice respectiv în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştină a persoanei lezate. În condiţiile în care şi conducătorul instituţiei refuză explicit sau tacit să aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sancţionat cu o amendă între 1.000 şi 5.000 lei. ", potrivit iniţiatorului care vrea să modifice articolul 21, alin. (2) al Legii privind accesul la informaţii publice.
De altfel, iniţiatorul vrea şi completarea articolului 2 litera a) din Legii, în sensul introducerii obligativităţii informării lunare şi pentru instituţiile care sunt beneficiari ai proiectelor cu fonduri europene, atât cele publice, cât şi cele private.
"Prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate sau instituţie publică, precum şi orice regie autonomă care utilizează resurse financiare publice, precum şi beneficiarii proiectelor cu fonduri europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, potrivit Constituţiei", mai propune iniţiativa legislativă.
Pentru respectarea transparenţei cheltuirii banului public, iniţiatorul vrea şi abrogarea literei c) al articolului 12 care prevede că "informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, potrivit legii".
Proiectul iniţiat de Petru Movilă deputat PMP a fost depus la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor având rol decizional pe iniţiativa legislativă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe