Proiect care vizează scoaterea din ţară a bunurilor culturale, în dezbatere publică

  • Ministerul Culturii a anunţat luni lansarea în dezbatere publică a Hotărârii de Guvern care prevede condiţiile în care bunurile culturale pot fi scoase din ţară.
  • Decizia de modificarea legislaţiei a fost luată după furtul coifului de aur de la Coţofeneşti şi a 3 brăţări dacice, expuse în Olanda.
Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Proiect care vizează scoaterea din ţară a bunurilor culturale, în dezbatere publică

Proiect care vizează scoaterea din ţară a bunurilor culturale, în dezbatere publică

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, se propun măsuri suplimentare de protecţie a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. Se vor face analize de risc de către instituţia organizatoare din străinătate.

Astfel, se propune restricţionarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni, dar şi faptul că bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică pot fi exportate temporar în vederea participării la expoziţii, doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României.

„În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export şi detalierea conţinutului documentaţiei care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export. Astfel, se solicită documente suplimentare, cum ar fi declaraţia solicitantului, dată sub sancţiunea Codului Penal privind falsul în declaraţii, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile. Sunt prevăzute documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv: document care atestă îndeplinirea condiţiilor de securitate fizică ale locaţiei unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate şi hotărârea consiliului de administraţie al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziţiei. Totodată, s-au extins termenele de depunere a documentaţiilor corelate cu data scoaterii bunurilor culturale mobile de pe teritoriul României”, se arată în nota de fundamentare.

De asemenea, se menţionează necesitatea existenţei de fotografii pentru toate bunurile culturale mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărţi, publicaţii, mărci şi cărţi poştale de frecvenţă şi serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective.

„Proiectul reglementează şi situaţia referitoare la nerevenirea în interiorul frontierelor româneşti a bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate exportate temporar, la termenul stabilit prin certificatul de export sau la termenul stabilit prin certificatul de export de prelungire a termenului emis potrivit prevederilor legale, care constituie operaţiune de export ilegal, conform art. 61 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici