- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.06.2016, 18:45)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Casa Regală va avea personalitate juridică, iar Şeful Casei Regale va fi demnitar
Casa Regală a României va avea personalitate juridică, Şeful Casei regale va fi recunoscut ca demnitar public, iar Palatul Elisabeta va fi atribuit cu folosinţă gratuită şi va funcţiona ca reşedinţă a Casei Regale, prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de Guvern.
Urmărește
1457 afișări
Proiect: Casa Regală va avea personalitate juridică, iar Şeful Casei Regale va fi demnitar
Proiectul de lege propune "soluţii pentru depăşirea obstacolelor care stau în calea dezvoltării pe termen mediu şi lung a activităţii Casei Regale a României în parteneriat cu instituţiile publice".
Documentul elaborat de Guvern, în colaborare cu reprezentanţi ai Casei Regale, prevede acordarea statutului de "personalitate juridică" acesteia şi recunoşte poziţia de Şef al Casei Regale ca fiind una de demnitate publică care are în atribuţii şi adoptarea Statutului Casei Regale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Palatul Elisabeta este atribuit cu titlu gratuit spre folosinţa Casei Regale, ca sediu al acesteia, timp de 99 de ani, dar se va păstra dreptul de proprietate publică a statului.
"Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea Casei regale şi stabileşte o metodă constituţional validă de recunoaştere a şefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activităţi vor fi sub controlul Parlamentului, Şeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens", se arată în documentul elaborat de Guvern.
Executivul justifică această măsură prin necesitatea "asigurării continuităţii unei instituţii-simbol al cărei conducător a fost şef al statului 81 de ani de ani din istoria României, iar din 1947 şi până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate şi reprezentativitate a naţiunii şi valorilor sale".
Şeful Casei regale va fi recunoscut la data intrării în vigoare a legii printr-o declaraţie comună a celor două Camere ale Parlamentului care va fi dată în termen de 10 zile, iar Şeful Casei Regale trebuie să elaboreze Statutul Casei Regale în 3 lui de la intrarea în vigoare a legii, statut în care se arată şi metodele de desemnare a persoanei care va avea acest titlu în viitor.
Actul normativ prevede şi înfiinţarea unui serviciu administrativ, condus de un director desemnat de Şeful Casei Regale, şi i se alocă maximum 20 de posturi pentru personalul contractual, care vor fi bugetate de stat.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%