Proiect de lege: Credite pentru achiziţionarea unei maşini sau locuinţe pentru persoane cu dizabilităţi

Oana Bîzgan, deputat independent a depus, la Parlament, două proiecte pentru persoanele cu handicap, care prevăd posibilitatea de a accesa credite pentru achiziţionarea sau adaptarea unui autovehicul sau a unei locuinţe şi obligativitatea de construire a rampelor de acces în faţa blocurilor.

Urmărește
1833 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Credite pentru achiziţionarea unei maşini sau locuinţe pentru persoane cu dizabilităţi

Proiect de lege: Credite pentru achiziţionarea unei maşini sau locuinţe pentru persoane cu dizabilităţi

Oana Bîzgan a depus, la Parlament, două proiecte legislative care prevăd schimbarea sau extinderea unor facilităţi acordate persoanelor cu dizabilităţi, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Cele două acte normative propun schimbări în Legea nr 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu hanicap, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, precum şi Legea nr. 196/2018, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Schimbările propuse de Oana Bîzgan fac referire la extinderea gratuităţilor acordate pentru transport, inclusiv persoanelor cu handicap accentuat şi aplicarea măsurii şi în cazul transportului cu avionul, introducerea unor tichete de tratament, în cuantumul biletului de tratament decontat de Casa de Asigurări, care vor putea fi folosite şi în cadrul unor centre de recuperare privată, posibilitatea de a accesa credite pentru achiziţionarea sau adaptarea unui autovehicul sau a unei locuinţe, modificări în ceea ce priveşte asistenţii personali sau asigurarea, de către firmele de taximetrie, a cel puţin unei maşini adaptate transportului persoanelor în fotoliu rulant, 24/24h.

De asemenea, deputata propune modificări pentru legea construcţiilor, pentru uşurarea procesului de obţinere a autorizaţiilor de construcţie în cazul construcţiei de platforme în afara faţadei apartamentelor sau pentru reamenajarea spaţiului exterior apartamentelor aflate la parterul blocurilor.

O altă modificare presupune introducerea obligativităţii de construire a rampelor de acces la intrarea în blocuri, acolo unde acestea sunt necesare persoanelor cu dizabilităţi.

Una dintre iniţiativele legislative, depuse la Senat, modifică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, potrivit actului normativ, persoanele adulte cu orice grad de handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru persoanele cu Handicap la bugetele direcţiilor generale de asistenţă socială judeţene şi din Bucureşti.

Banii sunt transferaţi în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziţionarea unei locuinţe şi pentru adaptarea acesteia conform nevoilor individuale de acces, precum şi pentru achiziţionarea unui singur autovehicul, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, potrivit proiectului de lege.

Pragul valorii creditelor acordate vor fi limitate la suma de 60.000 de euro pentru achiziţionarea unei locuinţe, 10.000 euro pentru amenajarea locuinţei în funcţie de nevoile necesare şi suma de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unui autovehicul. În cazul achiziţionării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilitate, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăşi 20.000 de euro. Perioada de rambursare pentru aceste credite va fi de 30 de ani, în cazul achiziţionării unei locuinţe, 15 ani în cazul achiziţionării unui autovehciul şi de 10 ani în cazul creditului pentru amenajarea locuinţei.

De asemenea, potrivit proiectului, persoanele cu handicap grav vor beneficia de îngirjiri specializate la domiciliu acordate de asistenţi personali, 24 de ore din 24, assigurându-se acestora îngrijirea specializată continuă şi supervizarea neîntreruptă.

Persoanele cu orice tip de handicap ar urma să mai beneficieze, prin acest proiect legislativ, de gratuitatea a 12 călătorii dus-întors pe an cu transport interurban cu trenul, autobuzul, nave fluviale şi aeronave. Aceste beneficii se aplică şi însoţitorilor şi asistenţilor persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora.

În acelaşi proiect normativ este prevăzută acoperirea costurilor din bugetul de stat pentru construcţiile de facilitare a accesului persoanelor cu dizabilităţi în clădiri publice şi de locuinţe.

Conform iniţiativei, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toţi operatorii de taxi au obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant.

"Operatorii de taxi au obligaţia să asigure 24h/24h, cel puţin un autovehicul disponibil pentru orice cursă solicitată de către o persoană încadrată în orice grad de handicap. Astfel, compania de taxi va desemna zilnic prin rotaţie, o persoană ce deţine funcţia de conducător auto în cadrul companiei, disponibilă la orice oră pentru preluarea comnezii solicitate de către persoana cu handicap", mai prevede textul documentului.

Această iniţiativă legislativă este susţinută de alţi 29 de deputaţi şi senatori din PSD, PNL, ALDE, USR, PMP şi ProEuropa.

Celălalt proiect legislativ depus de Oana Bîzgan la Senat se referă la completarea legii 196/2018 priind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Astfel, asociaţiile de locatari sau de proprietari vor fi obligate să construiască o rampă de acces la intrarea în bloc pentru persoaneşe cu handicap care necesită o astfel de rampă. În aplicarea acestor prevederi, costul lucrărilor afectuate pentru rampa de acces vor fi suportate integral din fondul de handicap alocat de bugetul de stat, fără a face distincţie între gradele de handicap, potrivit proiectului de lege.

Amenajarea rampei de acces ar putea fi efectuată numai cu răspunsul motivat al comitetului executiv şi cu acordul scris al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează.

Iniţiatriva este susţinută de alţi 27 de senatori PSD, PNL, ALDE, USR, ProEuropa şi PMP.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru ambele proiecte legislative.

În România erau înregistrate la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut 812 594 de persoane cu diferite grade de dizabilitate, cele mai multe dintre acestea în regiunile Sud-Muntenia şi Nord-Est, potrivit comunicatului Oanei Bîzgan, deputată independentă din grupul parlamentar USR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici