Proiect de raport PE: România şi Bulgaria, pregătite să aplice acquis-ul Schengen

Proiectul de raport al europarlamentarului Carlos Coelho prevede că atât România, cât şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispoziţiile acquis-ului Schengen, dar propune măsuri suplimentare Bulgariei din cauza riscului imigraţiei ilegale.

Urmărește
14 afișări

"Având în vedere rezultatele evaluărilor şi ale vizitelor suplimentare întreprinse de echipele de experţi, care s-au dovedit a fi necesare, raportorul conchide că, deşi persistă anumite aspecte care vor trebui să facă obiectul unei raportări regulate şi al unei monitorizări, la un moment dat în viitor, acestea nu constituie un obstacol în calea aderării depline a acestor două state membre", se arată în proiectul de raport al europarlamentarului Carlos Coelho, desemnat raportor în chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Coelho arată că el şi unii dintre raportorii alternativi au avut şi ocazia de a vizita atât România, cât şi Bulgaria şi de a vedea la faţa locului de situaţia actuală şi "toate îmbunătăţirile necesare care au fost aduse". Prin urmare, Carlos Coelho scrie în raportul său că sprijină decizia de a deschide frontierele cu cele două state membre.

"În acest stadiu, atât România, cât şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispoziţiile acquis-ului Schengen", se arată în document.

"Cu toate acestea, ar trebui să se ţină seama de faptul că zona Bulgaria-Turcia-Grecia este una dintre cele mai sensibile de la frontierele externe ale UE în ceea ce priveşte migraţia ilegală. Din acest motiv, Bulgaria trebuie să adopte anumite măsuri suplimentare, şi anume să elaboreze un plan special care să cuprindă acţiuni care trebuie puse în aplicare în momentul aderării la spaţiul Schengen şi, de asemenea, o abordare comună (între EL-TK-BG), pentru a putea face faţă unei eventuale creşteri importante a presiunii exercitate de fluxurile de migraţie", notează Coelho în proiectul de raport.

În acest sens, europarlamentarul propune un amendament "prin care statelor membre vizate li se solicită să informeze în scris Parlamentul European şi Consiliul, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, în legătură cu punerea în aplicare a acestor măsuri suplimentare şi cu eventualele carenţe constatate".

"Este esenţial să se aibă în vedere faptul că eliminarea controalelor la frontierele interne necesită un nivel ridicat de încredere reciprocă între statele membre în ceea ce priveşte existenţa unor controale eficace la frontierele externe, deoarece securitatea spaţiului Schengen depinde de stricteţea şi eficacitatea cu care fiecare stat membru efectuează controale la frontierele sale externe", se mai arată în proiectul de raport.

Europarlamentarii din Comisia LIBE au avut, marţi, un prim schimb de opinii privind raportul întocmit de europarlamentarul portughez Carlos Coelho, desemnat raportor în chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Votul raportului în comisie este programat pentru 2 mai.

Europarlamentarii au de asemenea la dispoziţie un proiect de raport al Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici