PROIECT: Guvernul a decis înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză

Guvernul a decis înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză, în scopul transparentizării evoluţiei pieţei de profil autohtone, măsura fiind prevăzută în proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea OG 52/1997 privind regimul juridic al francizei, aprobat miercuri.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Guvernul a decis înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză

PROIECT: Guvernul a decis înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză

”Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esenţial pentru creşterea competitivităţii naţionale a României, iar această Ordonanţă adoptată de Guvern aduce noi modalităţi de susţinere a spiritului întreprinzător. Clarificarea regimului francizei protejează francizatul şi francizorul, în egală măsură. Astfel, cresc şansele ca cei doi parteneri să valorifice avantajos oportunitatea dezvoltării unei afaceri în franciză”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ştefan Radu Oprea, într-un comunicat.

Printre noutăţile aduse de actul normativ, se regăsesc: alinierea termenilor cu cei utilizaţi la nivel internaţional în domeniul francizei, pentru o mai bună claritate a textului; introducerea termenului de „francizat”, utilizat pentru partenerul francizorului; introducerea conceptului de „unitate-pilot”; utilizarea termenului ”document de dezvăluire de informaţii” de către toţi francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potenţialilor francizaţi, document prin care este recomandabil să se realizeze dezvăluirea informaţiilor între viitorii parteneri; înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză în scopul transparentizării evoluţiei pieţei de franciză autohtone.

În unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testează şi definitivează tipul de afacere pe care urmează să o vândă în sistem de franciză. Astfel francizatul va prelua o afacere verificată, fiindu-i mai uşor să dezvolte un business după un model funcţional, în lipsa unei experienţe antreprenoriale anterioare.

„De aceste oportunităţi pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation şi anticipăm o concurenţă mult mai mare, comparativ cu anul trecut, în rândul întreprinzătorilor care, în mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai mulţi ani”, a precizat ministrul Oprea.

Registrul Naţional de Franciză are rolul de monitorizare a afacerilor în sistem de franciză şi de evidenţiere a datelor statistice utile. În acest fel, antreprenorii români de succes vor fi încurajaţi să îşi francizeze afacerile, iar francizorii străini să îşi extindă reţelele în ţara noastră, crescând, astfel, probabilitatea ca un număr mai mare de întreprinzători români să fie atraşi să dezvolte afaceri în regim de franciză.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificările şi completările ulterioare, Asociaţia Română de Franciză va înfiinţa Registrul Naţional de Franciză. Francizorii din România au posibilitatea de a înregistra documentul de dezvăluire de informaţii (DI) în Registrul Naţional de Franciză în mod gratuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici