- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.02.2020, 09:12)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect pentru elaborarea unui program naţional de prevenţie a diabetului, depus la Senat. Unul din zece români suferă de diabet
- Un proiect de lege privind prevenţia diabetului a fost depus la Senat
- Iniţiativa prevede obligativitatea elaborării şi aprobării unul program de prevenţie la nivel naţional de către autorităţi
- Prevalenţa diabetului în România e de 11,6% din populaţie, însemnând că unul din zece români are diabet
Urmărește
690 afișări
Sursa foto: Profimedia
„Diabetul este o problemă de sănătate publică, cu un impact foarte mare la nivel de societate. Prevalenţa diabetului în România este de 11,6% din populaţie, ceea ce înseamnă că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalenţă de trei din zece. Numai jumătate din cei care ştiu că au diabet se tratează, două din zece persoane diagnosticate cu diabet nu şi-au văzut medicul în ultimul an, în timp ce şapte din zece români diagnosticaţi au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicaţii deja instalate”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Propunerea legislativă mai stabileşte atribuţii clare pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi asigură cadrul legal autorităţilor publice locale pentru a interveni şi a-şi asuma responsabilităţi în ceea ce priveşte educaţia populaţiei şi încurajarea acesteia pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
De asemenea, „iniţiativele private vor avea la dispoziţie mecanismele juridice şi motivaţionale de implicare şi susţinere financiară pentru viitoare proiecte”, conform sursei citate.
Jumătate din persoanele cu diabet sunt, anual, spitalizate din cauza complicaţiilor. Conform expunerii de motive a proiectului, cele mai frecvente complicaţii ale diabetului în România sunt:
- Ochiul diabetic la 40% dintre pacienţi diagnosticaţi cu diabet.
- Complicaţiile cardiovasculare la 37,5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet.
- Complicaţii renale la 18% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet.
- Neuropatie diabetică la 36,6% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet.
Prin urmare, iniţiativa legislativă îşi propune elaborarea şi aprobarea unui Program Naţional de Prevenţie a Diabetului.
Prin program, autorităţile responsabile, în principal Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Educaţiei, vor stabili obiective şi măsuri clare în ceea ce priveşte realizarea următoarele trei direcţii de acţiune:
- Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil.
- Screening pentru depistarea precoce a diabetului.
- Preventia sau întârzierea instalării diabetului.
Ce ar introduce nou proiectul de lege
Potrivit sursei citate, în primul rând, iniţiativa legislativă va include consacrarea unor drepturi legale precum:
- condiţii adecvate pentru adoptarea şi menţinerea de către populaţie a unui stil de viaţă sănătos şi responsabil;
- screening - asigurarea procedurilor şi mijloacelor prin care toate persoanele să beneficieze de o depistare precoce a diabetului;
- medicaţie şi suport adecvat - asigurarea în mod real şi efectiv a condiţiilor normative, instituţionale şi factuale astfel încât orice persoană diagnosticată cu o formă de diabet sau obezitate să beneficieze de asistenţă de specialitate, de medicamente, dispozitive medicale precum şi de programe speciale şi adecvate de monitorizare, tratament şi consiliere;
- programe de informare referitor la menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil;
- programe speciale de depistare precoce a diabetului sau pentru întârzierea instalării lui.
Va fi înfiinţat Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet
Programul Naţional de Prevenţie a Diabetului va pune un mare accent pe educaţia populaţiei începând de la cea mai fragedă vârstă, motiv pentru care, prin lege, în fiecare astfel de program vor exista şi proiecte comune derulate de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Prin acest program vor putea finanţa, într-o anumită proporţie, şi proiecte ale societăţii civile, respectiv: organizaţii neguvernamentale, asociaţii şi societăţi profesionale din domeniul medical, unităţi de învăţământ, etc.
Totodată, anual şi la finalizarea celor 4 ani pentru care este aprobat un Program Naţional de Prevenţie a Diabetului, va exista o evaluare a modului în care programul s-a derulat precum şi a rezultatelor sale.
Va fi înfiinţat şi un Registru Naţional de Diabet şi Prediabet cu funcţii multiple legate, în special, de evidenţă, informare şi analiză.
În zonele fără medici de familie, casele de asigurări, care au obligaţia legală de a avea această evidenţă, având consultarea centrului judeţean de diabet poate atribui contractul unui medic din altă specialitate sau îl poate derula prin intermediul centrelor medicale integrate şi a asistenţilor medicali comunitari.
De asemenea, potrivit sursei menţionate, pentru atragerea investiţiilor private în dotări ce contribuie la adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos, autorităţile locale pot acorda anumite facilităţi cum ar fi:
- scutiri sau reduceri ale taxelor locale.
- scutiri sau reduceri pentru o anumită perioadă de la plata unor impozite către bugetele locale.
- atribuirea unor terenuri sau imobile, fără licitaţie publică, care se obligă să organizeze în mod gratuit astfel de activităţi, pe terenuri proprietate publică sau privată a statului din proximitatea locaţiei unde îşi desfăşoară activitatea.
- instituirea unor proceduri de urgentare a acordării unor avize şi autorizaţii ce intră în competenţa lor.
Proiectul de lege a fost semnat de zeci de la parlamentari de la toate partidele politice şi înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: VIDEO. Povestea tinerei dependente de insulină care a devenit vocea persoanelor bolnave de diabet
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe