Proiect-pilot, implementat în România cu sprijinul Comisiei Europene, în domeniul migraţiei
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, proiectul pilot prevede implementarea de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii.
Proiectul-pilot va fi implementat cu sprijin operaţional, tehnic şi financiar puternic al Comisiei şi al agenţiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol şi Frontex).
Conform comunicatului, România are o poziţie geografică strategică, la graniţa cu Serbia, Ucraina şi Moldova, şi joacă un rol cheie în securizarea frontierei externe comune, contribuind efectiv la gestionarea migraţiei şi asigurarea unui nivel ridicat de securitate.
„Vreau să mulţumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil şi returnare, bazându-se pe bunele practici şi pe cooperarea solidă cu ţările vecine. Prin acest proiect pilot, România aduce o contribuţie extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migraţiei într-un mod eficient, comun şi unit. Comisia va oferi sprijin deplin”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.
„Vom acţiona atât pentru a întări capacitatea autorităţilor române de a face faţă provocărilor generate de fluxurile migraţioniste, dar şi pentru a transforma rezultatele acestui proiect comun într-o sursă de inspiraţie pentru partenerii noştri, cât şi pentru a contribui la înregistrarea de progrese în discuţiile privind soluţiile comune”, a spus ministrul Lucian Bode.