Proiect PSD privind energia alternativă: Sistemele de distribuţie a apei geotermale să fie finanţate prin PNDL

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi deputatul PSD Gheorghe Bogdan au depus, la Senat, un proiect care prevede că acţiunile de modernizare, reabilitatea şi extindere a sistemelor de distribuţie a apei geotermale, construirea de bazine de înot şi parcuri acvatice poti fi făcute prin PNDL.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD privind energia alternativă: Sistemele de distribuţie a apei geotermale să fie finanţate prin PNDL

Proiect PSD privind energia alternativă: Sistemele de distribuţie a apei geotermale să fie finanţate prin PNDL

Iniţiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgenţă, propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 28/2013 pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Prin urmare, la articolul 7 al actului normativ, proiectul propune introducerea unei litere care prevede că devin obiective de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului şi „realizare/extindere/reabilitare/modernizare/valorificare a sistemelor de distribuţie a ape geotermale, construire bazine de înot şi parcuri acvatice”.

Iniţatorii susţin că proiectul este necesar pentru a putea introduce utilizarea apei geotermale în cât mai multe localităţi din ţară, pentru a facilita accesul oamenilor la o sursă alternativă de încălzire a locuinţei.

„Introducerea utilizării apei geotermale în cât mai multe localităţi din România nu este necesară doar pentru a facilita accesul populaţiei la surse alternative de încălzire a locuinţei, ci şi pentru a creşte atractivitatea cât mai multor administraţii publice locale în competiţia de atragerii de investitori în turism, fiind cunoscut faptul că aceştia caută zone care, pe lângă forţă de muncă, pot oferi şi oportunitatea unor investiţii de viitor”, arată cei doi social-democraţi, în expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii PSD mai spus că „Beiuşul este singurul oraş din România care funcţionează în prezent cu ajutorul resurselor geotermale pentru încălzirea locuinţelor”.

„Foraje realizate în 1995 — 1996 au relevat existenţa unui zăcământ bogat de apă geotermală la peste 2.500 de metri adâncime. În prima fază de exploatare (un puţ), au fost conectate la reţea cartierele de locuinţe şi principalele instituţii ale oraşului. Nevoile oraşului au impus forarea unui al doilea puţ, în perioada 2002 — 2004. Anual, în Beiuş se consumă peste 200.000 Gcal, produse numai din sursa geotermică, iar costul se situează la 80 lei/Gcal”, explică sursa citată.

Prin urmare, propunere legislativă presupune completarea OUG 28/2013, în sensul de a introduce în rândul lucrărilor finanţabile prin intermediul acestui program şi realizarea, reabilitarea extinderea, modernizarea şi/sau valorificarea sistemelor de distribuţie a apei geotermale, precum şi pentru construirea de bazine pentru înot şi parcuri acvatice, mai arată iniţiatorii.

„În contextul discuţiilor privind deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pe PNDL, este necesară această modificare. Astfel, se oferă administraţiilor publice locale posibilitatea de finanţare pentru aceste tipuri de lucrări, ca soluţie la unele dintre cele mai mari probleme ale României: costurile cu încălzirea, dezvoltarea turismului şi ocuparea forţei de muncă”, conform expunerii de motive.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 5/2019 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua.

Ministrul Dezvoltării a susţinut că PNDL îşi propune realizarea a 16.500 km de conducte de apă şi canalizare care vor deservi 6,5 milioane de locuitori, dintre care 4.750 km sunt deja realizaţi. Potrivit ministrului, PNDL mai are ca scop realizaeea a 20.000 km de drumuri judeţene şi comunale care vor deservi 15 milioane de locuitori (7.000 km realizaţi).

Taguri:
proiect,
pndl,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici