Proiect PSD: Procurorii şefi de parchete să fie numiţi de Senat. Unul dintre semnatari îşi retrage susţinerea

40 parlamentari PSD, printre care şi Cătălin Rădulescu, au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede ca şefii de parchete, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat. Cătălin Rădulescu a precizat că nu mai susţine acest proiect.

Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD: Procurorii şefi de parchete să fie numiţi de Senat. Unul dintre semnatari îşi retrage susţinerea

Proiect PSD: Procurorii şefi de parchete să fie numiţi de Senat. Unul dintre semnatari îşi retrage susţinerea

"Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 5 ani, desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor de la ÎCCJ. Senatul poate refuza numirea în funcţiile de conducere aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. Numirile în aceste funcţii se fac pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Revocarea din funcţie a acestora se face de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM", se arată în proiectul depus la Camera Deputaţilor.

Un alt articol prevede că procurorul general al Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie, prim procurorul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcţia de judecător sau procuror - pentru procurorii generali şi procurorul şef DIICOT - şi o vechime de minimum 14 ani în funcţia de procuror sau judecător pentru adjuncţii acestora şi procurorii şefi de secţie, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din funcţie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

"Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precum şi Procurorul generalal Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi de Senatul României având în vedere că acesta din urmă exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că nu mai susţine proiectul.

„E un proiect mai vechi, dar acum a ajuns la BP. Eu am depus amendamente în sensul modificărilor conţinute de acest proiect în Comisia specială pentru legile Justiţiei, când am discutat 303/2004. Nu mai susţin acest proiect. Rămâne aşa cum s-a decis în Comisie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Rădulescu.

Un alt proiect depus de Cătălin Rădulescu pentru modificarea Legii 304/2004 prevede ca "completele de cinci judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie şi judecă şi în alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţp disciplinară", iniţiativa legislativă prevăzând că "apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici