Proiect statut: Revocarea reţinerii parlamentarilor de către BP-uri, eliminată din forma iniţială

Competenţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de a decide provizoriu revocarea măsurii de reţinere a parlamentarilor, în cazuri de flagrant, ar putea fi eliminată din statutul parlamentarilor, potrivit unui proiect de lege pus la dispoziţie de deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Proiect statut: Revocarea reţinerii parlamentarilor de către BP-uri, eliminată din forma iniţială

Proiect statut: Revocarea reţinerii parlamentarilor de către BP-uri, eliminată din forma iniţială (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Proiectul de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor susţinut de grupurile PSD şi PNL menţionează abrogarea prevederilor care permiteau conducerilor celor două camere să decidă eliberarea provizorie a unui parlamentar prins în flagrant şi reţinut.

Astfel, în actuala formă a statutului parlamentarilor se menţionează: "Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Camera Deputaţilor sau Senatul se convoacă de urgenţă de către preşedintele acesteia. Biroul Permanent al Camerei respective este competent a lua de urgenţă măsura provizorie a revocării reţinerii, pe care o va supune plenului de îndată la întrunirea Camerei".

În schimb, proiectul prezentat de Nicolicea menţine aceeaşi procedură în cazul reţinerilor în flagrant a parlamentarilor, conform căreia plenul Camerei Deputaţilor sau al Senatului hotărăşte asupra revocării măsurii de reţinere. Decizia în acest caz se ia cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi, spre deosebire de actuala formă a statutului care menţiona că revocarea măsurii reţinerii se ia cu majoritatea parlamentarilor aflaţi în exerciţiul mandatului.

În plus, este introdusă o nouă prevedere care vizează sesizarea CSM în situaţia în care se decide că nu există temeri pentru reţinerea parlamentarului.

"Hotărârea prin care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va fi comunicată de îndată şi Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se lua măsurile care se impun", se arată în alineatul 1 al articolului 24.

De asemenea, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune "Camera din care face parte deputatul sau senatorul în cauză va fi convocată de urgenţă de către preşedintele acesteia", fiind urmată de procedura parlamentară uzuală unei sesiuni ordinare când plenul camerei respective poate decide prin vot secret ridicarea măsurii de reţinere.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor menţine aceleaşi prevederi în cazul reţinerii parlamentarilor în urma unui flagrant, respectiv conducerea Camerei Deputaţilor sau a Senatului poate decide eliberarea provizorie a acestuia, până la decizia plenului convocat de urgenţă.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, obţinut de MEDIAFAX, menţinea aceleaşi prevederi în cazul reţinerii parlamentarilor în urma unui flagrant, în situaţia în care Camera Deputaţilor sau Senatul nu se află în sesiune.

"Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Camera Deputaţilor sau Senatul se convoacă de urgenţă de către preşedintele acesteia. Biroul Permanent al Camerei respective este competent a lua de urgenţă măsura provizorie a revocării reţinerii, pe care o va supune plenului de îndată la întrunirea Camerei", se prevede la articolul 23, alineatul doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici