- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2019, 17:49)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect UDMR: Administratorii drumurilor publice care nu sunt întreţinute pot primi amenzi de până la 250.000 lei
Mai mulţi parlamentari UDMR au depus, la Senat, un proiect care prevede amenzi între 50.000 lei şi 250.000 lei pentru administratorii drumurilor publice care nu refac sau înlocuiesc elementele degradate sau distruse, în termen de 15 zile de la încasarea contravalorii devizului.
Urmărește
430 afișări
Proiect UDMR: Administratorii drumurilor publice care nu sunt întreţinute pot primi amenzi de până la 250.000 lei
Iniţiativa legislativă, semnată de 24 de aleşi ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, propune modificarea Ordonanţei Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor.
Proiectul propunerea introducerea unui nou alineat la articolul 45 care prevede că: „În termen de 15 zile de la încasarea contravalorii devizului, administratorul drumului are obligaţia de a reface şi/sau înlocui elementele degradate şi/sau distruse care fac parte integrantă din drum”.
Nerespectarea de către administratorul drumului a obligaţiei de mai sus în termenul prevăzut, este sancţionată cu „amendă de la 50.000 lei la 250.000”, mai arată proiectul de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 122 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
-
Telegram blochează accesul la canalele media de stat din Rusia în mai multe ţări din UE
-
Avion prăbuşit în Coreea de Sud. La bord se aflau 175 de pasageri şi şase membri ai echipajului
Forma în vigoare a actului normativ prevede doar obligaţia plăţii contravalorii reparaţiilor elementelor de siguranţă care fac parte integrantă din drum deteriorate în caz de accident rutier, însă nu există obligaţia corelativă a administratorului drumului public de a le înlocui sau repara.
Propunerea legislativă mai introduce obligaţia pentru administratorul reţelei de drumuri expres, drumuri internaţionale «E» şi drumuri naţionale realizează obligatoriu variante ocolitoare. Măsura vine pentru a decongestiona traficul în localităţi şi creşterea siguranţei circulaţiei.
Astfel, „până la data de 31 decembrie 2027 toate municipiile vor dispune de variante ocolitoare construite de către administratorul reţelei de drumuri expres, drumuri internaţionale «E» şi drumuri naţionale”, mai prevede iniţiativa legislativă.
De asemenea, „pe sectoarele de drumuri publice care traversează localităţi rurale, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să întreţină şanţurile, rigolele, podeţele de la intrările în curţi, plantaţiile, trotuarele sau căile pietonale din dreptul locuinţelor sau terenurilor pe care le deţin. Supravegherea îndeplinirii sau a neîndeplinirii acestor obligaţii revine autorităţilor administraţiei publice locale”, conform sursei citate.
Administratorului îi revin, prin lege, responsabilităţi în domeniul de siguranţei circulaţiei şi dispune de fonduri pentru întreţinere şi reparaţii - în cazul administratorului drumurilor naţionale chiar din taxele şi tarifele speciale suportate de utilizatori, arată aleşii UDMR, în expunerea de motive.
Prevederile în vigoare ale OG 43/1997 permit organizarea de manifestări sportive sau culturale pe drumurile publice al căror administrator nu este consiliul local organizator al respectivului eveniment numai în schimbul plăţii tarifului pentru ocuparea temporară a drumului, chiar şi atunci când tranzitarea localităţii se poate asigura pe o rută alternativă.
„Propunerea de modificare vizează scutirea de la plata tarifului datorat administratorului drumului ocupat temporar în ipoteza în care autorităţile locale organizatoare asigură o rută ocolitoare, îşi asumă riscurile decurgând din utilizarea acesteia şi, după derularea manifestărilor, readuc drumul public la starea iniţială”, potrivit expunerii de motive a proiectului.
Totodată, în cazul în care nu este posibilă stabilirea unei rute ocolitoare, ţinând cont de natura de interes public a evenimentelor sportive sau culturale pe care consiliile locale le organizează, propunerea constă în reducerea cu 50% a tarifului prevăzut pentru ocuparea temporară a drumului, mai spun iniţiatorii.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel evacuează forțat ultimul spital funcțional din nordul Fâșiei Gaza și declară că era „un bastion al teroriștilor Hamas”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Lovitură pentru aproape 5 milioane de beneficiari de pensie. Marcel Ciolacu anunță ce se va întâmpla cu pensiile pe termen lung
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe