- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.11.2017, 13:58)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect USR: Înfiinţarea unui depozit electronic pentru lucrările ştiinţifice
Mai mulţi parlamentari USR au iniţiat un proiect de lege prin care propun înfiinţarea unui depozit electronic care să cuprindă tezele de doctorat, disertaţiile, lucrările de licenţă, articolele, analizele şi rapoartele cu caracter ştiinţific, motivând că, astfel, plagiatul ar putea fi prevenit.
Urmărește
560 afișări
Proiect USR: Înfiinţarea unui depozit electronic pentru lucrările ştiinţifice
"În prezent, România nu dispune de o lege care să prevadă publicarea, în mod unitar, a tuturor lucrărilor ştiinţifice – teze de doctorat, disertaţii pentru finalizarea studiilor de masterat, lucrări de licenţă, articole, analize şi rapoarte cu caracter ştiinţific- realizate cu sprijinul financiar şi tehnic al statului. Cele mai multe dintre acestea rămân în arhivele universităţilor, sunt publicate pe site-urile IOSUD-urilor, în Platforma Electronică Naţională sau în reviste de specialitate, accesibile unui public restrâns', precizează iniţiatorii în expunerea de motive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit acestora, în anul 2016, cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat doar 0,48% din PIB, din care pentru sectorul privat 0,27% şi pentru sectorul public 0,21%.
Parlamentarii USR susţin că publicarea tuturor lucrărilor ştiinţifice într-un singur loc va preveni plagiatul şi ca creşte calitatea lucrurărilor ştiinţifice.
"România se confruntă cu o rată crescută a cazurilor de furt intelectual. De asemenea, o bună parte din lucrările de licenţă şi dizertaţie sunt cumpărate, acest fapt ducând la o scădere generală a calităţii absolvenţilor învăţământului universitar. Este de notorietate faptul că multe dintre lucrările ştiinţifice nu aduc valoare adăugată, susţinerea lor fiind de multe ori o formalitate. Publicarea ar putea reprezenta o motivaţie pentru autori pentru a creşte calitatea lucrării ştiinţifice", consideră iniţiatorii.
Prezenta lege reglementează înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice.
"Depozitul reprezintă un fond naţional, în format electronic, al lucrărilor ştiinţifice realizate în unităţile de învăţământ superior, institutele şi centrele de cercetare finanţate din fonduri publice, precum şi cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanţate parţial sau în întregime din fonduri publice", prevede iniţiativa legislativă.
Depozitul se va constitui şi va funcţiona în cadrul Bibliotecii Naţionale a României.
Tezele de doctorat, dizertaţiile, lucrările de licenţă, articolele, analizele şi rapoartele cu caracter ştiinţific realizate cu sprijinul parţial sau integral al statului vot trebui obligatoriu transmise şi depozitate în format electronic.
Textul normativ mai prevede că lucrările se transmit şi se depozitează în Depozit în cel mult 30 de zile de la data susţinerii sau finalizării, după caz, iar Biblioteca Naţională a României realizează şi administrează platforma electronică online a Depozitului, oferind acces liber şi gratuit la lucrările pentru care nu există restricţii de acces.
Accesul la conţinutul lucrării ştiinţifice este liber dacă autorul autorizează transmiterea lui către public, mai arată proiectul de lege.
„Biblioteca Naţională a României, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va dezvolta sau achiziţiona un program informatic pentru descoperirea cazurilor potenţiale de fraudă academică sau plagiat, în condiţiile ligislaţiei în vigoare. Accesul la acesta se oferă în mod gratuit pentru unităţile de învăţământ superior, forurile cu atribuţii în domeniul respectării eticii academice şi alte persoane interesate", se arată în proiectul de act normativ.
De asemenea, accesul liber şi gratuit la lucrările ştiinţifice depozitate va fi permis după împlinirea unui termen de 3 luni de la depozitare.
Nerespectarea obligaţiei de transmitere şi depozitare a lucrărilor şi documentelor în termen de 30 de zile, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, potrivit prevederilor actului normativ.
Astfel, amenda contravenţională va fi în cuantum de 300 de lei pentru persoanele fizice şi 500 de lei pentru persoanele juridice, urmând ca obligaţia de transmitere şi depozitare să fie adusă la îndeplinire de către contravenient în termen de trei luni. Dacă obligaţia nu a fost respectată în termen de trei luni, se va aplica amenda contravenţională în cuantum de 3000 de lei pentru persoanele fizice şi 5000 de lei pentru persoanele juridice, fiind instituit un nou termen de trei luni pentru obligaţia de transmitere şi depozitare.
Textul legislativ prevede că la nerespectarea termenului, persoanele fizice vor fi sancţionate prin nerecunoaşterea titlului obţinut prin respectiva lucrare ştiinţifică şi prin sistarea oricăror beneficii academice, profesionale sau de cercetare care pot decurge din realizarea lucrării respective, până la aducerea la îndeplinire o obligaţiei prevăzute de lege, iar persoanele juridice vor fi sancţionate prin interdicţia de a mai accesa fonduri publice până la aducerea la îndeplinire a obligaţiei prevăzute de lege.
"Biblioteca Naţională a României va realiza Depozitul şi platforma online aferentă în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Universităţile pot solicita Bibliotecii Naţionale a României aprobarea unei perioade de tranziţie de până la 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru depozitarea lucrărilor", mai arată textul legislativ.
Propunerea legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice a fost depus la Senat, for decizional fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe