Proiecte electorale, adoptate în Senat: Punctul de pensie, majorat de la 1 ianuarie 2017 / Pensii mai mari pentru agricultorii care au lucrat în CAP-uri

Comisia de muncă din Senat a adoptat, marţi, un raport de admitere pe marginea unei propuneri legislative care prevede majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017 şi la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017. În plus, a fost adoptat şi un raport pozitiv la o propunere legislativă care prevede majorarea pensiilor celor care au lucrat la CAP.

Urmărește
19698 afișări
Imaginea articolului Proiecte electorale, adoptate în Senat: Punctul de pensie, majorat de la 1 ianuarie 2017 / Pensii mai mari pentru agricultorii care au lucrat în CAP-uri

Comisia de muncă din Senat: Punctul de pensie, majorat de la 1 ianuarie 2017 (Imagine: Liviu Chirica/ Arhiva Mediafax Foto)

Propunerea, iniţiată de mai mulţi parlamentari, în majoritate de la PSD, prevede că valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017.

''Prin modificarea articolului 102 din Legea 263, cu referire la majorarea punctului de pensie, astfel încât acesta să reprezinte 45% câştigul salarial mediu brut pe economie, ar însemna un efort bugetar substanţial asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât nu s-ar mai asigura pe termen lung obiectivul din legea 263 de sustrenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii nu susţine această propunere'', a declarat directorul Direcţiei asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Georgeta Jugănaru, prezentă la dezbaterile din comisie.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 a fost de 2.681 lei, iar valoarea punctului de pensie de 871,7 lei. Dacă s-ar menţine acelaşi nivel, atunci punctul de pensie s-ar majora la 1.072 de lei de la 1 ianuarie 2017 şi la 1.206 de lei de la 1 iulie 2017.

Propunerea legislativă urmează să fie votată de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Comisia de muncă din Senat a adoptat un raport pozitiv la o propunere legislativă care prevede majorarea pensiilor celor care au lucrat la CAP, Haralambie Vochiţoiu, unul dintre iniţiatori, susţinând că este treaba Guvernului să caute soluţii pentru acest lucru.

Potrivit propunerii de modificare a Legii nr.263 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură se majorează la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale.

''Trebuie să votăm acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie. 500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanţe, care ne va spune că nu sunt bani. (...) Aş prefera să nu mai auzim încă o dată că nu se poate. Guvernul trebuie să caute soluţii pentru aceşti români care au lucrat în agricultură şi au contribuit de-a lungul vieţii lor la construcţia acestei ţări'', a declarat Haralambie Vochiţoiu.

Supus la vot, raportul a fost aprobat cu doar două abţineri.

Guvernul nu susţine adoptarea acestei modificări, motivând că propunerea este discriminatorie faţă de ceilalţi pensionari.

Propunerea legislativă urmează să fie votată de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici