- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul Constituţiei: Adjuncţii Avocatului Poporului, aleşi de Parlament, nu pot intra în partide
Adjuncţii Avocatului Poporului vor fi şi ei numiţi de Parlament şi, la fel ca şi celui care ocupă funcţia de Ombudsman, li se va interzice prin Constituţie să facă parte din partide politice, dacă proiectul de modificare a Constituţiei transmis Preşedinţiei miercuri de Cabinet va fi adoptat.
Avocatul Poporului este, în prezent, profesorul universitar Ioan Muraru (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Conform documentului, publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, instituţia Avocatului Poporului nu va suferi schimbări de substanţă, singurele modificări fiind acelea că şi asupra adjuncţilor celui care conduce instituţia se va extinde, prin Constituţie, interdicţia de a fi membri ai vreunui partid politic.
Până acum, interdicţia de a avea apartenenţă politică le era impusă adjuncţilor Avocatului Poporului prin regulamentul de funcţionare a instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În plus, adjuncţii Avocatului Poporului vor fi şi ei numiţi de Parlament, pe un mandat similar, cu o durată de cinci ani.
Modul în care adjuncţii Avocatului Poporului sunt numiţi în prezent nu reiese clar din regulamentul de funcţionare a instituţiei, valabil din 2002. Documentul prevede totuşi că Avocatul Poporului "aprobă statul de funcţii şi fişa postului pentru personalul din instituţie" şi "aprobă organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din cadrul instituţiei".
Pentru a fi numit în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, un candidat trebuie, în prezent, să fie absolvent, cu diplomă de licenţă, al unei facultăţi de ştiinţe juridice, administrative, politice sau economice, să aibă o vechime de cel puţin zece ani "în specialitatea studiilor absolvite (judecător, procuror, avocat, notar, consilier juridic, economist, poliţist sau alte funcţii asimilate)", să aibă un document care să ateste că ştie o limbă străină "de largă circulaţie", să aibă "capacitate deplină de exerciţiu", o "bună reputaţie morală", să nu aibă antecedente penale, să nu aibă "apartenenţă politică şi să aibă o "stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează".
Avocatul Poporului este, în prezent, profesorul universitar Ioan Muraru, aflat la al doilea mandat de cinci ani, care va expira în 2011.
Adjuncţii acestuia sunt Erzsébet Rucz, pentru probleme de drepturile omului, egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, culte religioase şi minorităţi naţionale, Mihail Profir Stelian Gondoş, pe probleme de drepturi ale copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, Alexandru Bălănescu, pentru probleme de Armată, Justiţie, Poliţie şi Penitenciare şi Ionel Oprea, pentru probleme de proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO