Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu, inclus pe ordinea de zi de miercuri la Camera Deputaţilor. DOCUMENT

Camera Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanţi şi cel privind transportului judeţean de călători.

Urmărește
788 afișări
Imaginea articolului Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu, inclus pe ordinea de zi de miercuri la Camera Deputaţilor. DOCUMENT

Deputaţii au inclus pe ordinea de zi de miercuri proiectul de abrogare a recursului compensatoriu

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Biroul Permanent a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri propunerea legislativă de abrogare a Legii 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare şi de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii 254/2013.

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Deputaţii vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia de specialitate.

De asemenea, proiectul depus de PNL şi USR pentru abrogarea pensiilor speciale a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, sub rezerva primirii raportului, potrivit surselor.

Propunerea prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin două categorii: militari şi magistraţi.

„Proiectul de lege pe care l-am depus prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin pentru două categorii, pentru care considerăm că excepţiile sunt justificabile: pentru militari - pentru că toate ţările NATO au această excepţie, dar şi acolo am prevăzut plafonarea pensiilor speciale la nivelul ultimului salariu în plată, şi, de asemenea, pentru magistraţi - unde Comisia de la Veneţia recomandă un tratament special şi am propus plafonarea pensiilor speciale la ultimul salariu, tocmai ca să nu mai avem situaţii de pensii speciale de 30 - 40.000 de lei”, a precizat deputatul USR Claudiu Năsui la momentul depunerii proiectului, în octombrie 2017.

Camera Deputaţilor este decizională în aceste două cazuri.

Un alt proiect care va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, modifică Codul Fiscal şi diminuează acciza la carburanţi, la nivelul anterior majorării din 2017. Acesta a fost depus de parlamentarii PNL în iunie 2019.

Totodată, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, a fost inclusă pe ordinea de zi a dezbaterilor din Camera Deputaţilor.

O nouă prevedere a fost adăugată de Senat, prin care Consiliile Judeţene au o nouă atribuţie privind transportul rutier judeţean de persoane: "corelează programul judeţean de transport cu orarul de funcţionare al unităţilor de învăţământ, iar în situaţia în care nu se poate realiza aceasta, consiliile judeţene şi consiliile locale sunt obligate să asigure transportul elevilor prin curse regulate speciale".

Liderul deputaţilor PSD: Susţinem abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PSD, a declarat, luni, în Parlament, că social-democraţii susţin abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu, proiectul de lege fiind introdus pe ordinea de zi a Camerei chiar la propunerea sa.

"Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi. Mâine, această iniţiativă va fi dezbătută în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, vă asigur că reprezentanţii PSD în Comisia Juridică vor vota această iniţiativă de abrogare. Miercuri, la plen, sunt toate şansele ca această lege în vigoare să fie respinsă, să fie adoptată abrogarea. (...) Astăzi, înţeleg că domnul Orban, doamna Turcan şi alţi miniştri din Guvernul liberal susţin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancţiuni, prin urmare nu mai există un motiv pentru ca aceasta să fie în vigoare. Susţinem, împreună cu domnul preşedinte Ciolacu, susţine acest punct de vedere, de abrogare de urgenţă a recursului compensatoriu", a afirmat Alfred Simonis.

Simonis a precizat că decizia de susţinere vine ca urmare a unei noi abordări faţă de problemele din Justiţie, după schimbarea conducerii PSD.

"PSD are o nouă conducere, iar aceasta are o altă abordare faţă de aceste probleme, mai ales cele din Justiţie. Zilele trecute, ministrul Justiţiei din Guvernul PNL ne-a anunţat extrem de sigur pe dânsul că recursul compensatoriu nu poate să fie abrogat, pentru că e un proiect pilot cu consecinţe financiare de zeci, sute de milioane de euro, în cazul în care iniţiativa va fi abrogată şi că vor trebui găsite metode alternative prin care să compensăm această lege. Acelaşi punct de vedere l-au avut şi miniştrii Justiţiei din Guvernele PSD, fapt care a dus la susţinerea acestei legi în continuare", a spus social-democratul.

Întrebat dacă România ar putea risca sancţiuni la nivel internaţional ca urmare a abrogării recursului compensatoriu, Alfred Simonis a precizat: "Eu sper ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgenţă prin care vor fi rezolvate problemele pentru care putem fi sancţionaţi".

"Dacă Guvernul Orban găseşte metodele, teama noastră este ca într-o lună sau două să nu vină cu un nou recurs comepensatoriu, poate cu mici modificări la condiţiile de detenţie", a mai declarat liderul deputaţilor social-democraţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici