Proiectul de lege privind alegerile parlamentare a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, a fost adoptat de Senat, miercuri, cu 105 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege privind alegerile parlamentare a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare a fost adoptat de Senat

Senatorul Ion Chelaru (PSD) a propus inversarea, în titlul şi în textul legii, a Camerei Deputaţilor cu Senatul, pe motiv că aceasta din urmă este cameră superioară.

"Iniţiativa aflată în dezbaterea Senatului astăzi vine şi vă prezintă un nou cadru normativ în materia alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi funcţionarea şi organizarea Autorităţii Electorale Permanente. Pe cale de consecinţă, vechea lege 35/2008 pentru alegerea celor două Camere ale Parlamentului, pentru completarea şi modificarea legii 67/2004 pentru alegerea autorităţii publice locale, precum şi legea administraţiei publice locale 215/2001 şi legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali sunt abrogate", a declarat secretarul de stat Valentin Iliescu, în plenul Senatului.

Iliescu a mai spus că Guvernul susţine iniţiativa Comisiei comune pentru elaborarea Codului electoral şi a îndemnat şi senatorii să voteze raportul.

"Am hotărât cu unanimitate de voturi, aşa cum am făcut de fiecare dată şi v-aţi obişnuit, cred, cu acest mod de lucru, să propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexă. Precizăm că nu există amendamente resinse", a precizat deputatul Mihai Voicu (PNL), preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

"Din capul locului trebuie vă spun că revenim la normalitate, în sensul că va fi un vot proporţional pe liste, este sistemul de vot care a funcţionat. Şi a funcţionat foarte bine până în 2004. Este sistemul care este valabil, sistemul proporţional în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, în majoritatea ţărilor care au vot proporţional pe liste", a subliniat senatorul Puiu Haşotti (PNL).

"Noi am ajuns aici pentru că ne-au propus partidele politice să candidăm în anumite colegii. De data aceasta, partidele politice care au fost atât de slăbite, mai ales în urma unor atitudini politice, vor fi întărite, pentru că ele vor hotărî mai mult decât până acum listele şi ordinea pe liste. (...) Este un principal vinovat pentru perturbarea atmosferei politice referitoare, cel puţin, la alegerile parlamentare, este vorba de domnul Traian Băsescu, care a declanşat în opinia publică o dezbatere, care a produs acestă lege care este valabilă astăzi o vom schimba", a mai spus Haşotti.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici