- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.06.2015, 17:19)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare a fost adoptat de Senat
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, a fost adoptat de Senat, miercuri, cu 105 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Urmărește
587 afișări
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare a fost adoptat de Senat
Senatorul Ion Chelaru (PSD) a propus inversarea, în titlul şi în textul legii, a Camerei Deputaţilor cu Senatul, pe motiv că aceasta din urmă este cameră superioară.
"Iniţiativa aflată în dezbaterea Senatului astăzi vine şi vă prezintă un nou cadru normativ în materia alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi funcţionarea şi organizarea Autorităţii Electorale Permanente. Pe cale de consecinţă, vechea lege 35/2008 pentru alegerea celor două Camere ale Parlamentului, pentru completarea şi modificarea legii 67/2004 pentru alegerea autorităţii publice locale, precum şi legea administraţiei publice locale 215/2001 şi legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali sunt abrogate", a declarat secretarul de stat Valentin Iliescu, în plenul Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Iliescu a mai spus că Guvernul susţine iniţiativa Comisiei comune pentru elaborarea Codului electoral şi a îndemnat şi senatorii să voteze raportul.
"Am hotărât cu unanimitate de voturi, aşa cum am făcut de fiecare dată şi v-aţi obişnuit, cred, cu acest mod de lucru, să propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexă. Precizăm că nu există amendamente resinse", a precizat deputatul Mihai Voicu (PNL), preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
"Din capul locului trebuie vă spun că revenim la normalitate, în sensul că va fi un vot proporţional pe liste, este sistemul de vot care a funcţionat. Şi a funcţionat foarte bine până în 2004. Este sistemul care este valabil, sistemul proporţional în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, în majoritatea ţărilor care au vot proporţional pe liste", a subliniat senatorul Puiu Haşotti (PNL).
"Noi am ajuns aici pentru că ne-au propus partidele politice să candidăm în anumite colegii. De data aceasta, partidele politice care au fost atât de slăbite, mai ales în urma unor atitudini politice, vor fi întărite, pentru că ele vor hotărî mai mult decât până acum listele şi ordinea pe liste. (...) Este un principal vinovat pentru perturbarea atmosferei politice referitoare, cel puţin, la alegerile parlamentare, este vorba de domnul Traian Băsescu, care a declanşat în opinia publică o dezbatere, care a produs acestă lege care este valabilă astăzi o vom schimba", a mai spus Haşotti.
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.
La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34