Proiectul de organizare a unui referendum în Arad pe tema regionalizării a fost respins

Proiectul iniţiat de 11 consilieri judeţeni din Arad privind organizarea unui referendum pe tema reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării a fost respins, vineri, doar 12 voturi favorabile fiind înregistrate din cele 28 exprimate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

16 afișări

Consilierii judeţeni s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară, pe a cărei ordine de zi s-a aflat proiectul iniţiat de aleşii opoziţiei privind organizarea unui referendum pe tema comasării judeţelor.

În sala de şedinţă a fost distribuită o scrisoare deschisă semnată de patru consilieri - Rodica Herlo, Ionel Dat, Gheorghe Sabău şi Ovidiu Dumitrache - scrisoare care ulterior a fost citită în plen.

În scrisoare se făcea apel la toţi consilierii să voteze pentru organizarea referendumului.

''Ne aflăm în faţa unei situaţii grave, în care se discută despre desfiinţarea judeţului Arad. În faţa unei astfel de decizii, nu se mai pune problema apartenenţei politice, toţi suntem arădeni şi mai ales toţi îi reprezentăm pe arădeni'', se arăta în scrisoare.

Totodată, semnatarii consideră ''inacceptabilă orice iniţiativă legislativă care duce la desfiinţarea judeţului Arad''.

"Mutarea centrului administrativ la Timişoara sau în orice altă localitate din afara judeţului Arad afectează grav perspectivele de dezvoltare ale oraşelor şi comunelor pe care le reprezentăm", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Grupul de consilieri al UDMR a cerut înainte de vot, de asemenea, ca toţi consilierii să voteze pentru referendum, arătând că reorganizarea teritorială trebuie să se facă după consultarea populaţiei.

În sala de şedinţe a fost prezent şi un grup format din aproximativ 20 de reprezentanţi ai unor asociaţii civice care sunt împotriva comasării judeţelor, aceştia purtând tricouri albe pe care scria "Nu desfiinţaţi judeţul Arad".

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, cel care a condus şedinţa, a declarat în plen că nu susţine organizarea unui referendum pentru că ar fi o acţiune inutilă, fără influenţă la nivel naţional. El a mai arătat că organizarea referendumului ar presupune cheltuieli de peste un milion de lei.

Totodată, consilierul judeţean Gheorghe Seculici, care este preşedintele PDL Arad, a spus că nu susţine desfiinţarea judeţelor dar că nu doreşte ca un eventual referendum să fie exploatat politic de partidele iniţiatoare.

El a propus ca proiectul privind referendumul să fie amânat, iar PDL să negocieze cu opoziţia pentru susţinerea acestui proiect.

"PDL Arad este poate una dintre cele mai puternice susţinătoare a judeţului şi a nedesfiinţării lui. Realizăm ce ar însemna această regionalizare pentru judeţ, nu vrem să fim un judeţ de mâna a doua sau la cheremul Timişului. Aş susţine acest referendum dacă ar avea loc o negociere între PDL şi celelalte partide", a spus Seculici.

În cele din urmă, proiectul a fost suspus la vot şi a primit 12 voturi favorabile din cele 28 exprimate.

În urma votului, reprezentanţii asociaţiilor civice au stârnit un scandal, nemulţumiţi că Nicolae Ioţcu (PDL) a întrebat doar "cine este pentru" la momentul votului, fără să întrebe "cine este împotrivă" şi "cine se abţine".

Ioţcu a spus că este inutil să mai întrebe cine este împotrivă pentru că proiectul nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a trece, însă la insistenţele nemulţumiţilor, care doreau ca presa să îi fotografieze pe cei ce votează împotrivă, Ioţcu le-a cerut consilierilor să îşi exprime opţiunile, moment în care toţi consilierii PDL au ales să se abţină de la vot.

În luna iunie, 11 consilieri judeţeni din Arad au depus un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum pe tema regionalizării, care ar presupune desfiinţarea judeţului şi mutarea centrului administrativ la Timişoara.

La şedinţa precedentă a consilierilor judeţeni, aproximativ 50 de reprezentanţi ai unor asociaţii civice din Arad au pichetat sediul CJ Arad, pentru a crea presiune asupra aleşilor să voteze proiectul de organizare a referendumului, însă acesta nu s-a regăsit pe ordinea de zi.

Protestataţii au reprezentat asociaţii civice care înfiinţaseră Comitetul pentru Salvarea Judeţului Arad (CSJA), ca răspuns la proiectul PDL de reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării.

CSJA a fost înfiinţat de Asociaţia Mişcarea Arădeană, Consiliul Local Civic şi Uniunea Sârbilor-Filiala Arad, dar între timp au mai aderat câteva asociaţii şi organizaţiile judeţene ale PNL, PSD şi PC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici