- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.11.2023, 20:05)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul legii pensiilor, adoptat de Senat
Senatul a votat, marţi seara, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.
Urmărește
657 afișări
Proiectul legii pensiilor, adoptat de Senat
„Noi nu considerăm această lege a fi varianta cea mai bună posibilă. Dar este un pas înainte datorită faptului că rezolvă anumite inechităţi. Permite să fie recalculate drepturile de pensie ale celor care s-a pensionat anterior, defineşte anumiţi termeni... una peste alta, este un pas înainte. Cu siguranţă, vor exista şi alte modificări care vor îmbunătăţi această lege, pentru că tot ce face omul este perfectibil”, spune liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
La rândul său, senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat proiectul.
„Cu siguranţă, pensiile trebuie mărite, pentru că astăzi ele nu mai asigură un trai decent. (...) Avem sau nu avem bani să dăm aceste măriri. Dacă avem bani, înseamnă că putem vota o lege bună. Dar până nu vedem banii, atunci mai degrabă suntem tentaţi să credem că este o mare minciună electorală”, afirmă Pălărie.
Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a catalogat legea supusă dezbaterii drept „o promisiune de an electoral”.
Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează în special corectarea inechităţilor din sistemul public de pensii, sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi respectarea principiului contributivităţii în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie. Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiţii de muncă speciale şi deosebite, în condiţii de handicap sau au depăşit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condiţiilor speciale şi deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este 81 de lei, iar valoarea punctului de pensie în vigoare în anul 2024 este 2032.
Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse, marţi, în comisiile de specialitate din Senat. Acestea au fost purtate în lipsa reprezentanţilor Ministerului de Finanţe.
„Nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, 240.000 de euro să cumpăr penisuri şi vagine de pluş”, le-a spus Daniel Zamfir senatorilor USR.
Raportul a fost votat favorabil de 18 senatori, unul a votat împotrivă, iar opt s-au abţinut.
„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare”, anunţa luni premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe