Proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor persoane non-umane, RESPINS de senatori în comisii. Haşotti: Absurdităţi şi chestii penibile, îmi imaginez delfini avocaţi

Propunerea deputatului independent Remus Cernea ca delfinii să fie consideraţi persoane non-umane şi să beneficieze de protecţie specială pe teritoriul României a primit, luni, voturi negative din partea Comisiilor pentru Mediu şi pentru Administraţie publică din Senat.

Urmărește
2528 afișări
Imaginea articolului Proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor persoane non-umane, RESPINS de senatori în comisii. Haşotti: Absurdităţi şi chestii penibile, îmi imaginez delfini avocaţi

Proiectul lui Cernea privind declararea delfinilor persoane non-umane, RESPINS de senatori în comisii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Propunerea a a primit raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru Mediu, care au acordat proiectului 7 voturi "împotrivă", înregistrându-se şi o abţinere. Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Administraţie de la Senat şi din partea Consiliului Legislativ, iar punctul de vedere al Guvernului lipseşte din document.

Senatorii din Comisia pentru Mediu au atras atenţia că acest proiect de lege nu va sta în picioare din punct de vedere legislativ şi este "clar neconstituţional". Vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Doina Silistru, a arătat că există legislaţie pentru protecţia animalelor, pentru reglementarea activităţii de pescuit sau pentru protecţia rezervaţiilor naturale, iar cu acest proiect de lege "se merge prea departe".

În plus, senatorii au ţinut să precizeze că nu există o reglementare pentru persoanele "non-umane", întrebându-se ce statut juridic au acestea.

Remus Cernea s-a prezentat, marţi, la dezbaterile din comisiile avizatoare din Senat, alături de prinţesa Brianna Caradja, şi purtând un tricou cu mesajul "Recunoaşteţi delfinii ca persoane non-umane".

El a pledat, la dezbaterile din Comisia de Administraţie publică, pentru proiectul de lege pe care l-a iniţiat, arătând că, dincolo de nenumăratele probleme stringente în România, "apar teme care exced cumva cadrul acesta de presiune imediată şi de necesitate de a lua decizii cu privire la chestiuni care privesc viaţa de zi cu zi în România". "Acest proiect de lege intră într-un astfel de registru, se referă la o temă care cere o abordare mai largă, o deschidere conceptuală mai largă. Această propunere vine să adauge un pas suplimentar în evoluţia morală a umanităţii şi în modul în care umanitatea se raportează la alte specii decât specia noastră", a spus Cernea.

El a explicat că cercecetările din ultimele decenii au arătat că delfinii sunt o specie "extraordinar de evoluată", cu o "inteligenţă extraordinar de complexă", indivizii manifestând curiozitate şi având relaţii sociale complexe. El a precizat că delfinii sunt singura specie cunoscută care salvează în mod sistematic vieţi omeneşti, fapt ce presupune, potrivit parlamentarului, o capacitate conceptuală şi chiar morală care îi ridică la un nivel foarte înalt de inteligenţă.

"Creierul delfinilor rivalizează, în complexitate, cu creierul fiinţelor umane. Din nefericire, delfinii sunt încă victime în masă ale activităţii umane, sunt vânaţi pentru a fi vândută carnea lor în Japonia", a declarat deputatul independent, precizând că, după ce a anunţat pe internet această iniţiativă legislativă, a primit un val de mesaje de susţinere din întreaga lume, sute de scrisori, "unele de la persoane prestigioase".

"Dacă România ar face un astfel de pas, păs făcut de India anul trecut, dar România ar fi prima ţară europeană ar legifera într-un astfel de sens, reverberaţiile ar fi pe întreaga planetă. Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru ţara noastră şi, daţi-mi voie să fac un apel la sentimentul patriotic al fiecăruia dintre dumneavoastră, România ar beneficia de o imagine în presa internaţională foarte bună dacă ar face un astfel de pas. Acordarea statutului de persoane non-umane delfinilor, care nu înseamnă foarte mult în realitate, înseamnă însă mult simbolic, înseamnă că suntem capabili să ne deschidem şi să înţelegem şi alte forme de viaţă extrem de dezvoltate de pe planeta noastră", a mai declarat aceasta.

Remus Cernea a mai adus un argument în favoarea iniţiativei sale, precizând că "România este singura ţară din lume care are pe stema de stat doi delfini, care reprezintă Dobrogea".

Cernea a mai explicat că animalele considerate cu o inteligenţă asemănătoare cu a oamenilor sunt elefanţii, cimpanzeii, delfinii şi balenele şi că el pledează pentru delfini pentru că aceste animale trăiesc pe teritoriul României. Ca să fie mai convingător, acesta a susţinut că şi-ar dori să trăiască într-o lume în care delfinii ar vota, adăugând că este clar că actuala majoritate nu ar mai câştiga alegerile într-un astfel de caz. "Glumim, lumea ar fi mai bună dacă delfinii ar putea vota. Dar nu discutăm despre asta, e doar o glumă", a spus acesta.

Şi Brianna Caradja a susţinut în faţa senatorilor, la rândul ei, necesitatea aprobării acestui proiect. "În Marea Neagră există populaţii de delfini al căror număr a scăzut dramatic între anii '60 şi anul 2000. O astfel de reglementare nu ar fi ridicolă", a spus aceasta, precizând că în conştiinţa colectivă, delfinul este "animalul cel mai iubit".

Ea a ţinut să precizeze că legea aceasta nu va însemna că Delfinariul din Constanţa se va închide şi că oamenii care sunt acolo îşi vor pierde locul de muncă, pentru că delfinii care sunt în prezent în captivitate vor muri dacă vor fi eliberaţi.

Cernea a mai arătat, întrebat despre delfinii aflaţi în captivitate în Constanţa, că aceştia "nu se simt deloc bine în medii închise, făcând trucuri, giumbuşlucuri, sărituri prin apă, aruncări cu mingiuţa la coş". "E ca şi cum ai ţine un om în cuşcă. Stresul lor este foarte mare. Se ştie faptul că delfinii se pot sinucide, îşi pot controla respiraţia şi, în condiţii de stres puternic, se sinucid. Jumătate dintre delfinii care sunt capturaţi pentru industria de distracţie se sinucid sau mor în primii doi ani de la capturare", a spus acesta, adăugând că delfinii din captivitate de la Constanţa pot fi utilizaţi, în următorii ani, în terapii cu copii cu autism sau alte afecţiuni.

La Comisia pentru administraţie, senatorul Marius Paşcan a arătat că, lecturând acest proiect, a avut "sentimentul tradiţional românesc" că românii, atunci când nu au pâine, caută să mănânce cozonac. "E un proiect legislativ cred că creat la plictiseală şi care consacră o discriminare pozitivă în rândul animalelor, pe care nu o înţeleg", a afirmat acesta.

El a mai menţionat că dacă "principiile emoţionale" invocate de iniţiator ar fi valide, la fel, ar putea fi incluse în aceeaşi categorie "şi câinii şi elefanţii şi balenele şi papagalii, pe care se fac studii multe în ultima vreme".

Potrivit proiectului de lege semnat de Remus Cernea, delfinul este "o fiinţă înzestrată cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe, care nu aparţine speciei umane şi care se bucură de dreptul la viaţă, dreptul la integritate corporală şi de a nu fi supus la acte de cruzime, dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă şi de a nu fi capturat şi ţinut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent, precum şi dreptul de a fi protejat în mediul de viaţă şi de a nu fi îndepărtat de grupului sau familia din care face parte".

Remus Cernea propune ca încălcarea drepturilor persoanelor non-umane să fie interzise prin lege şi să se sancţioneze cu pedepse echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. În textul legii prevede interzicerea utilizării delfinilor în delfinarii sau alte facilităţi de recreere.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calite de primă Cameră sesizată.

Haşotti, despre iniţiativa lui Cernea: Absurdităţi şi chestii penibile, îmi imaginez delfini avocaţi

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a comentat, marţi, iniţiativa legislativă a deputatului Remus Cernea în ceea ce priveşte situaţia delfinilor şi protejarea drepturilor acestora, precizând că este vorba de "absurdităţi" şi "chestii penibile".

Haşotti a fost întrebat cum vede iniţiativa lui Remus Cernea, deputat de Constanţa, în cazul delfinilor şi implicit posibilitatea desfiinţării delfinariumului.

"Eu absurdităţi şi chestii din acestea penibile cred că nimeni nu le poate comenta. În situaţia în care propunerea domnului Cernea este una viabilă, îmi imaginez cum delfinii ar fi reprezentaţi de nişte avocaţi delfini. Astea-s aiureli", a comentat liderul senatorilor PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici