- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.12.2019, 13:20)
- Alexandru Costea
Proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a primit raport de respingere de la comisiile de specialitate / Turcan: Guvernul va fi forţat în ianuarie să dea OUG
Comisiile Juridică şi de Buget ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport de respingere pe proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanţei parlamentare.
Urmărește
549 afișări
Proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a primit raport de respingere de la comisiile de specialitate / Turcan: Guvernul va fi forţat în ianuarie să dea OUG
Pentru raportul de respingere au votat 26 de deputaţi, 20 s-au exprimat împotrivă iar doi s-au abţinut.
Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, a spus că domeniile pentru care Guvernul intenţionează să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară vizează şi legi organice, ceea ce este interzis de lege.
Reprezentantul Guvernului a explicat că o decizie a CCR precizează că se poate modifica o lege organică, dar doar prevederile care nu vizează domeniul organic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Plenul Camerei Deputaţilor urmează să supună, miercuri, la votul final propunerea legislativă.
Senatul a respins, miercuri, proiectul de lege care abilitează Executivul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, precum finanţele publice, economie sau cel al lucrărilor publice, în perioada vacanţei parlamentare.
Potrivit unui comunicat de presă al Exectivului, proiectul de lege abilitează Guvernul ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, după cum urmează:
Astfel, în domeniul finanţelor publice Guvernul va fi abilitat să emită, printre altele, ordonanţe pentru:
Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemeena, prin prezentul proiect de lege, Guvernul are posibilitatea de a modifica şi completa regimului insolvenţei pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, de a reglementa măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naţionale de dezvoltare din România, precum şi de a reglementa măsuri fiscal-bugetare.
În domeniul economiei, energiei şi mediului de afaceri Executivul poate emite, printre altele, ordonanţe pentru consolidarea poziţiei de acţionar a statului şi modificarea unor acte normative,pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărareşi ordonanţe pentru reglementearea conversiei în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
În zona lucrărilor publice, dezvoltare şi administraţie Cabinetul Orban poate emite ordonanţe pentru organizareînd a şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, Guvernul mai poate emite ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare.
La capitolul afaceri interne pot fi emise ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Privitor la transporturi, infrastructură şi comunicaţii vor putea fi adoptate ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului naval.
La capitolul fonduri europene Executivul va putea emite ordonanţe pentru „instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.
Nu în ultimul rând, Executivul are abilitatea să adopte ordonanţe pentru „prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”, potrivit proiectului de lege.
Turcan: Guvernul va fi forţat în ianuarie să dea OUG dacă Parlamentul respinge legea de abilitare
Raluca Turcan a criticat votul negativ privind proiectul de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, susţinând că legea va fi respinsă, Executivul va fi obligat în luna ianuarie să guverneze prin OUG şi să convoace Parlamentul pentru fiecare în parte.
”Cine îşi imaginează că, prin respingerea legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, va bloca guvernul să lucreze se înşală. Dacă votul de astăzi din comisia Juridică şi cea de Buget nu va fi corectat mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, guvernul Orban va fi forţat în luna ianuarie să adopte ordonanţe de urgenţă şi să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară pentru fiecare OUG în parte”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.
Ea a făcut un apel către parlamentarii care au respins legea de abilitare a guvernului ca miercuri să susţină retrimiterea legii la comisii şi corecteze acest ”demers politic greu de înţeles”.
”Reamintesc faptul că premierul Orban a solicitat oficial conducerii Parlamentului să fie activitate parlamentară până în data de 31 decembrie, astfel încât să putem finaliza Legea Bugetului pentru anul 2020. Este greu de acceptat că au schimbat procedura parlamentară peste noapte doar ca să pună beţe-n roate guvernului. Mai exact, în loc să dea votul în Comisia Juridică (unde putea fi majoritate pentru legea de abilitare), au reunit două comisii (Juridică şi cea de Buget) ca să spulbere funcţionarea majorităţii parlamentare”, a adăugat vicepremierul.
Ea a mai afirmat că sunt foarte multe proiecte pe care românii le aşteaptă în ianuarie.
”Încercarea parlamentarilor de a bloca activitatea guvernului frizează lipsa de responsabilitate sau necunoaşterea Constituţiei. Guvernul Orban va munci toată luna ianuarie, fie că-şi doreşte sau nu Parlamentul, şi va da ordonanţe de urgenţă dacă situaţia nu se corectează”, a conchis Turcan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:40
Deputat PSD, despre o candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale: Ar fi o aventură personală
-
astăzi, 11:35