- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.12.2017, 13:18)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul lui Rădulescu privind funcţionarii publici generează controverse chiar printre semnatari: "Una s-a discutat, alta s-a depus la Parlament" / "Eu am semnat, dar am fost greşit informată de colegul meu"
Proiectul iniţiat de deputatul Cătălin Rădulescu, care propune ca persoanele alese în funcţii de demnitate publică să nu mai fie considerate funcţionari publici, generează controverse inclusiv în rândul celor 39 de deputaţi PSD care l-au semnat, unii chiar retrăgându-şi semnătura.
Urmărește
1811 afișări
Proiectul lui Rădulescu privind funcţionarii publici generează controverse chiar printre semnatari: "Una s-a discutat, alta s-a depus la Parlament" / "Eu am semnat, dar am fost greşit informată de colegul meu"
Astfel, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a precizat, joi, pentru Mediafax, că şi-a restras semnătura de pe acest proiect, întrucât ceea ce s-a discutat iniţial nu coincide cu forma proiectului depusă şi înregistrată în circuitul legislativ.
„Una s-a discutat, alta s-a depus la Parlament. În dimineaţa aceasta mi-am restras semnăturile de pe ambele proiecte pe care le-am semnat eu, şi de la Cameră, şi de la Senat”, a spus deputatul PSD Liviu Pleşoianu.
„Una este să aduci completări şi clarificări, dar cu totul altceva e să modifici legea astfel încât să nu-i mai consideri funcţionari publici pe parlamentari şi pe preşedinte. Atât parlamentarii, cât şi preşedintele ţării sunt şi trebuie să rămână funcţionari publici, aflaţi în slujba cetăţeanului care i-a ales prin votul său!”, a detaliat Pleşoianu pe contul său de Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Şi deputatul PSD Aida Căruceru a precizat că a fost „greşit informată” de colegul său, Cătălin Rădulescu, atunci când a discutat despre susţinerea proiectului.
„Eu am semnat, dar am fost greşit informată de colegul meu, Cătălin Rădulescu. Eu nu am semnat niciun proiect de lege care avea de-a face cu justiţia. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar sunt curioasă. Eu sunt plecată şi nu am avut timp să mă pun la punct cu acest lucru. Nici nu ştiu la ce să mă aştept, sincer. Voi verifica şi voi vedea unde a mai apărut semnătura mea. Chiar nu susţin aşa ceva.”, a spus Aida Căruceru.
Un alt deputat PSD care a semnat proiectul, Octavian Petric, a precizat că, în opinia sa, propunerea legislativă se referă la primarii care au făcut parte dintr-un Consiliu de Administraţie.
„Acel proiect prevede ca un primar care a făcut parte dintr-un CA, regie, etc. şi a reprezentat comunitatea în acel CA, fără beneficii financiare, fără indemnizaţie sau salariu, să nu fie considerat incompatibil. Discutăm de reprezentanţii în CA”, a spus Octavian Petric.
Un alt deputat PSD semnar al proiectului iniţiat de Rădulescu, Iuliu Nosa, a precizat că ştie ce prevede proiectul şi că demnitarii vor răspunde pentru infracţiunile prevăzute de Codul Penal.
„Da, ştiu ce prevede proiectul. Demnitarii vor fi salarizaţi separat şi răspunderile vor fi pe măsura salarizării. Pentru infracţiunile prevăzute în Codul Penal, ei vor răspunde, categoric. Să aşteptăm să vedem cum vor fi dezbaterile şi cum se vor desfăşura dezbaterile în Parlament, iar după aceea se va decide”, a spus Iuliu Nosa.
Funcţionarul public, în sensul legii penale, este persoana care exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică, prevede o propunere legislativă iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de alţi 39 de deputaţi PSD.
Propunerea legislativă prevede modificarea alineatului 1) al articolului 175 din Codul Penal.
În forma propusă, articolul are următorul conţinut: „funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie: a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică”.
Totodată, propunerea legislativă abrogă litera b) din textul de lege în vigoare în prezent şi care prevede că funcţionarul public „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”.
În expunerea de motive se susţine că Legiuitorul nu stabileşte concret sfera noţiunii de funcţionar public în Codul penal, enumerarea folosită în acest act normativ lăsând loc interpretărilor.
Totodată, iniţiatorii propunerii legislative invocă o serie de prevederi de doctrină şi din Statutul funcţionarilor publici din care „rezultă clar” - susţin aceştia - că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de alţi 39 deputaţi PSD, respectiv Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Iftimie Neculai, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nicolae Andrei, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe