- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.10.2017, 00:49)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul Statutului magistraţilor: Preşedintele poate refuza doar o propunere pentru şefia ICCJ
Proiectul de modificare a Statutului magistraţilor depus de către Ministerul Justiţiei, miercuri, la Parlament, prevede că preşedintele României nu poate respinge, motivat, decât o singură propunere pe care CSM o face pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Urmărește
630 afișări
Proiectul Statutului magistraţilor: Preşedintele poate refuza doar o propunere pentru şefia ICCJ
În momentul de faţă, Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele ICCJ, vicepreşedinţii şi sefii de secţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar şeful statului nu poate refuza propunerile CSM decât motivat. În proiectul depus la Parlament, preşedintele nu poate refuza decât o singură propunere pentru fiecare din aceste funcţii. De asemenea, este introdusă suplimentar condiţia pentru ocuparea acestor funcţii ca respectivii magistraţi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În forma depusă de Miniserul Justiţiei, articolului 53 are următorul conţinut: ”(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar. (2) Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1). (3) Numirea în funcţiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.
Durata mandatului a fost crescută faţă de actualele prevederi legale de la 3 la 4 ani.
O limitare similară a dreptului de a refuza propunerile este impusă şi Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte propunerile făcute de către ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat încă din august că şefii Parchetelor nu vor mai fi numiţi de către preşedintele României, ci de către CSM, însă Consiliul va trebui să accepte a doua propunere făcută de ministrul de Justiţie, în caz că nu a fost de acord cu prima.
Numirea procurorilor-şefi este reglementată, în noua formă propusă, în articolul 54 al Statutului. ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestora, procurorii şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt numiţi de Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, la propunerea ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede primul alineat al acestui articol.
Alineatul 3 prevede explicit că secţia de procurori a CSM nu poate refuza decât o singură propunere a ministrului de Justiţie pentru aceste funcţii, iar motivarea refuzului trebuie făcută publică. Ca şi în cazul fucţiilor de conducere de la ICCJ, durata mandatului a fost prelungită de la 3 la 4 ani.
Proiectul supus dezbaterii Parlamentului conţine şi modificări consistente, faţă de normele aflate în vigoare, ale regulilor privind promovarea magistraţilor. Astfel, vechimea necesară pentru ca un judecător să treacă de la judecătorie la tribunal a fost mărită de la 5 la 7 ani, acelaşi interval fiind prevăzut şi pentru accederea la parchetul de pe lângă tribunal. Pentru curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, vechimea minimă necesară a fost mărită de la 6 la 10 ani. În cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie, intervalul pentru magistraţi a fost majorat de la 8 la 15 ani.
De asemenea, este limitată posibilitatea transferului între cele două categorii ale magistraturii întrucât judecătorii care au promovat efectiv în funcţii de execuţie la instanţe superioare nu pot fi numiţi în funcţia de procuror, iar procurorii care au promovat în funcţii de execuţie nu pot fi numiţi în funcţia de judecător timp de cel puţin 2 ani de la data promovării.
În plus, au fost modificate condiţiile concursului de promovare a concursului pentru gradul profesiona superior. Dacă până acum, magistratul susţinea examen în disciplina dreptului în care era specializat, în ce priveşte procedura, jurisprundenţa ICCJ, a CCR şi jurisprudenţa CEDO, în viitor o probă suplimentară ar putea fi evaluarea unor acte întocmite de candidaţi în ultimii 3 ani, inclusiv la instituţiile unde au fost detaşaţi sau delegaţi.
Nu în ultimul rând, este introdus un articol care se referă la evaluarea psihologică periodică a magistraţilor: ”Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor sunt supuşi la fiecare 5 ani unei evaluări psihologice şi medicale. Dacă în urma evaluării psihologice, judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor primeşte calificativul «inapt», acesta este obligat să urmeze un program de consiliere psihologică cu o durată de cel mult 6 luni”, se arată în proiect.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei.
Preşedintele Comisiei pentru stabilitatea în justiţie, Florin Iordache (PSD), a declarat, miercuri, că aleşii vor lucra „în integralitate” proiectele de lege privind schimbările din Justiţie, afirmând că vor fi şi amendamente propuse de Ministerul Justiţiei care nu vor fi asumate de niciun partid. „Calendarul este următorul, aşa cum am anunţat şi în plenul comisiei, avem pentru cele trei legi - 303, 304 şi 317 - opinia Ministerului Justiţiei, aceasta va fi publicată pe site-ul comisiei, iar începând de săptămâna viitoare vom invita la comisie într-un format mult mai larg tot ce înseamnă sistem juridic, începând cu MJ, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, asociaţiile profesionale”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.
Iordache a afirmat că Parlamentul nu îşi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei. „Avem un draft, dar noi vom lucra în integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar nu vor fi îmbrăţişate de niciun grup parlamentar, deci practic nu vor fi cuprinse în viitorul proiect de lege, dar sunt şi alte articole pe care noi considerăm că în acest moment trebuiesc modificate”, a spus Iordache.
PNL consideră că PSD-ALDE „încearcă în Justiţie o crimă cu autor necunoscut”, a declarat, miercuri, fostul ministru al Justiţiei, deputatul Cătălin Predoiu, criticând faptul că nimeni nu îşi asumă politic modificarea legilor justiţiei şi reclamând că deputaţii nu au putut vedea draftul proiectelor.
„După ziua de azi este destul de clar pentru noi, PNL, că PSD şi ALDE încearcă în Justiţie o crimă cu autor necunoscut. Nimeni nu-şi asumă politic proiectul de modificare a legilor justiţiei. Este, tehnic, elaborat de către minister şi împins în Parlament fără niciun fel de asumare pe soluţiile respective”, a declarat fostul ministru al Justiţiei, deputatul PNL Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat propunerile de modificare a legilor Justiţiei.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a declarat că ministrul Justiţiei a venit „cu o mapă sub braţ” şi le-a pus parlamentarilor pe masă „cartoful fierbinte”, criticând faptul că aleşii nu au putut vedea proiectul de modificare a legilor justiţiei, singurul care l-a primit fiind Florin Iordache.
„Rămâne să vedem textul pe care înţeleg că l-a înmânat domnului fost ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Aşadar nu facem decât să speculăm la momentul acesta pentru că domnul ministru a venit cu o mapă la sub braţ, ne-a pus cartoful fierbinte pe masă şi a plecat fără să răspundă la prea multe întrebări. Legat de alte aspecte ale acestei legi, rămâne să vedem care sunt propunerile, cert este că nu aceasta este maniera corectă de a face propuneri legislative. Guvernul trebuia să facă un proiect, să-l depună la registratură, nu să vină să-l pună pe birou şi să spună: «Luaţi acest proiect şi dacă vreţi să-l asumaţi, domnilor deputaţi şi senatori, să o faceţi». Este un mod atipic şi nemaiîntâlnit”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe