Proiectul de lege care stabileşte „Ziua de 15 martie – sărbătoare a maghiarilor” intră miercuri la vot final în Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă aparţine UDMR şi a fost depusă în 2017.
Independent de acest proiect de lege, ziua de 15 Martie este sărbătorită în România şi este un simbolul al libertăţii maghiarilor. În 1848, ungurii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Proiectul de lege prevede că odată consacrată ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor de pretutindeni, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate momentului, iar angajatorii pot acorda maghiarilor din România o zi liberă pentru a participa la manifestări.
Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului, dar a fost respins de plenul Senatului. Guvernul a emis un punct de vedere negativ asupra proiectului, iar de peste 2 ani nu a fost dezbătut de Camera Deputaţilor.
La Senat, în urmă cu 3 ani, discuţiile asupra proiectului au fost aprinse, unul dintre criticii acerbi ai acestuia Traian Băsescu afirmând că atât câtă „autonomie au la Caracal, atât vor avea şi la Sf. Gheorghe”.