- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.06.2012, 14:56)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul USL privind CC a fost retrimis la comisiile de specialitate, după ce PDL a părăsit sala
Proiectul de lege iniţiat de USL, prin care sunt scoase de sub controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului, a fost retransmis Comisiei juridice, după ce grupul PDL a anunţat că părăseşte sala înainte de votul final.
Urmărește
759 afișări
Proiectul USL privind CC a fost retrimis la comisiile de specialitate, după ce PDL a părăsit sala (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Proiectul a fost supus dezbaterii joi în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie supus la vot în sesiunea de vot final.
La momentul dezbaterilor proiectului care amendează Legea Curţii Constituţionale, vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că iniţiativa este susţinută inclusiv de către Guvern.
Pe de altă parte, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a acuzat iniţial că proiectul este supus dezbaterii fără ca raportul comisiei să fi fost distribuit parlamentarilor. Totuşi, liderul PDL a menţionat că "intuieşte" ce anume îşi propune proiectul de lege. "Un senator de la PSD a modificat legea în sensul că aceste hotărâri să poată fi atacate la Curte. Acum, interesul dumneavoastră de moment este să nu mai putem ataca aceste hotărâri, în condiţia în care beneficiaţi de această majoritate conjuncturală (...) Hai să fim consecvenţi", a spus Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
De cealaltă parte, Iordache a argumentat că prin iniţiativa legislativă se intenţionează eliminarea celei de a treia Camere a Parlamentului. "Noi vrem să stabilim că în România a treia Cameră nu există, pentru că peste cele două Camere ale Parlamentului venea CC care stabilea ce e bine şi ce este rău", a susţinut deputatul PSD.
În acelaşi timp, deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că grupul său parlamentar se va abţine de la vot şi aceasta pentru că o parte dintre hotărârile Parlamentului ar trebui totuşi să facă obiectul controlului de constituţionalitate. "Şi noi suntem de părere că nu toate hotărârile celor două Camere trebuie să fie atacate la CC. Pe de o parte, de această posibilitate s-a abuzat şi de o parte şi de cealaltă. Totodată, a scoate de tot toate hotărârile Camerei de sub posibilitatea controlului constituţional este un joc foarte periculos, pentru că aceste hotărâri este posibil să afecteze nişte drepturi constituţionale", a susţinut Marton Arpad.
La momentul votului final, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a anunţat că grupul său parlamentar părăseşte sala.
Ulterior, viceliderul PSD Marian Neacşu a solicitat retrimitrea propunerii legislative la Comisia juridică, propunere adoptată de plen.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, că proiectul USL privind modificarea Legii Curţii Constituţionale nu a trecut de plen întrucât grupurile parlamentare PSD şi PNL nu au avut suficiente voturi.
"Au constatat că nu au suficiente voturi pentru adoptare şi au solicitat retrimiterea la comisie, ceea ce noi spusesem de la început, pentru că oricum nu se respecta procedura în acest sens", a spus Anastase.
Ea a precizat că proiectul nu a trecut din cauza prezenţei insuficiente a grupurilor parlamentare PSD şi PNL la vot.
Anastase a spus că PDL a anunţat părăsirea plenului chiar înainte de votul final pe acest proiect şi atunci grupurile PSD şi PNL au rămas fără voturi suficiente.
"Dar, mă rog, este un proiect de lege pe care dânşii l-au făcut prima oară, au modificat Legea Curţii, acum vin să o modifice din nou", a spus Anastase.
Comisia juridică a adoptat, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea CC, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate. Raportul a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.
Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.
Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii CC, avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia