Proiectul USL privind CC a fost retrimis la comisiile de specialitate, după ce PDL a părăsit sala

Proiectul de lege iniţiat de USL, prin care sunt scoase de sub controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului, a fost retransmis Comisiei juridice, după ce grupul PDL a anunţat că părăseşte sala înainte de votul final.

Urmărește
759 afișări
Imaginea articolului Proiectul USL privind CC a fost retrimis la comisiile de specialitate, după ce PDL a părăsit sala

Proiectul USL privind CC a fost retrimis la comisiile de specialitate, după ce PDL a părăsit sala (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Proiectul a fost supus dezbaterii joi în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie supus la vot în sesiunea de vot final.

La momentul dezbaterilor proiectului care amendează Legea Curţii Constituţionale, vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că iniţiativa este susţinută inclusiv de către Guvern.

Pe de altă parte, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a acuzat iniţial că proiectul este supus dezbaterii fără ca raportul comisiei să fi fost distribuit parlamentarilor. Totuşi, liderul PDL a menţionat că "intuieşte" ce anume îşi propune proiectul de lege. "Un senator de la PSD a modificat legea în sensul că aceste hotărâri să poată fi atacate la Curte. Acum, interesul dumneavoastră de moment este să nu mai putem ataca aceste hotărâri, în condiţia în care beneficiaţi de această majoritate conjuncturală (...) Hai să fim consecvenţi", a spus Toader.

De cealaltă parte, Iordache a argumentat că prin iniţiativa legislativă se intenţionează eliminarea celei de a treia Camere a Parlamentului. "Noi vrem să stabilim că în România a treia Cameră nu există, pentru că peste cele două Camere ale Parlamentului venea CC care stabilea ce e bine şi ce este rău", a susţinut deputatul PSD.

În acelaşi timp, deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că grupul său parlamentar se va abţine de la vot şi aceasta pentru că o parte dintre hotărârile Parlamentului ar trebui totuşi să facă obiectul controlului de constituţionalitate. "Şi noi suntem de părere că nu toate hotărârile celor două Camere trebuie să fie atacate la CC. Pe de o parte, de această posibilitate s-a abuzat şi de o parte şi de cealaltă. Totodată, a scoate de tot toate hotărârile Camerei de sub posibilitatea controlului constituţional este un joc foarte periculos, pentru că aceste hotărâri este posibil să afecteze nişte drepturi constituţionale", a susţinut Marton Arpad.

La momentul votului final, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a anunţat că grupul său parlamentar părăseşte sala.

Ulterior, viceliderul PSD Marian Neacşu a solicitat retrimitrea propunerii legislative la Comisia juridică, propunere adoptată de plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, că proiectul USL privind modificarea Legii Curţii Constituţionale nu a trecut de plen întrucât grupurile parlamentare PSD şi PNL nu au avut suficiente voturi.

"Au constatat că nu au suficiente voturi pentru adoptare şi au solicitat retrimiterea la comisie, ceea ce noi spusesem de la început, pentru că oricum nu se respecta procedura în acest sens", a spus Anastase.

Ea a precizat că proiectul nu a trecut din cauza prezenţei insuficiente a grupurilor parlamentare PSD şi PNL la vot.

Anastase a spus că PDL a anunţat părăsirea plenului chiar înainte de votul final pe acest proiect şi atunci grupurile PSD şi PNL au rămas fără voturi suficiente.

"Dar, mă rog, este un proiect de lege pe care dânşii l-au făcut prima oară, au modificat Legea Curţii, acum vin să o modifice din nou", a spus Anastase.

Comisia juridică a adoptat, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea CC, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate. Raportul a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii CC, avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici