- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunere de reducere a stagiului de cotizare pentru femei la 33 de ani, înregistrată la Senat
Reducerea stagiului complet de cotizare pentru femei, de la 35 la 33 de ani, este propusă de trei parlamentari clujeni, reprezentând PDL, PSD şi PNL, printr-o iniţiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor, înregistrată la Senat pentru dezbatere.
Propunerea legislativă privind modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost iniţiată de deputatul PDL Mircia Giurgiu, senatorul PSD Alexandru Cordoş şi senatorul PNL Marius Nicoară, prima Cameră sesizată fiind Senatul.
Proiectul de lege a fost trimis miercuri pentru aviz la Consiliul Economic şi Social şi la Consiliul Legislativ, precum şi Guvernului, pentru un punct de vedere.
Iniţiatorii propun modificarea alineatului 3 al articolului 53 din Legea pensiilor, astfel ca stagiul complet de cotizare să fie de 33 de ani la femei şi 35 de ani pentru bărbaţi.
În forma actuală, legea prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.
Cei trei parlamentari precizează, în expunerea de motive, că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare în sistemul public de pensii au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare. Pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Atingerea acestei vârste de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea vârstelor de pensionare, conform eşalonării prevăzute în lege. Iniţiatorii susţin că reducerea vârstei de pensionare implică reducerea stagiului complet de cotizare pentru femei la 33 de ani, propunând modificarea în acest sens a legii.
Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată de Parlament în 7 decembrie. În varianta adoptată iniţial se instituia vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.
La reexaminare, singurul articol modificat, faţă de varianta adoptată iniţial, a fost cel privind vârsta de pensionare, prevederile referitoare la stagiul de cotizare rămânând neschimbate.
PNL a contestat ulterior legea la Curtea Constituţională, principalul argument invocat referindu-se la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.
Curtea Constituţională a decis, în 15 decembrie, că este constituţională Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare. În aceeaşi zi, actul normativ a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.