- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.03.2014, 19:50)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunere legislativă vizând "încoronarea" acvilei de pe Stema Românei, adoptată tacit de Senat
Senatul a adoptat tacit, luni, o iniţiavă legislativă prin care se propune "încoronarea" acvilei de pe Stema Românei, ca simbol al independenţei şi suveranităţii statului român.
Urmărește
2756 afișări
Propunere legislativă vizând "încoronarea" acvilei de pe Stema Românei, adoptată tacit de Senat (Imagine: Mediafax Foto)
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului este iniţiată de un grup de parlamentari PNL, UNPR şi PC.
Stema României, care simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, se compune din două scuturi suprapuse.
Potrivit proiectului, acvila va fi încoronată atât pe "scutul mare" - unde aceasta are aripile deschise, ţinînd în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan - cât şi pe "scutul mic", unde apare stema Ţării Româneşti: "pe albastru, o acvilă de aur încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoţită de un soare de aur la dreapta şi de o lună nouă de aur la stânga".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive la proiectul legislativ că, în 1991, Comisia de Heraldică a Academiei Române a propus refacerea vechii steme din 1921 fără însemnele regalităţii, cât mai neutră din punct de vedere politic. Academicianul Ion Berindei menţiona, spun aceştia, că mai multe ţări care au ca formă de stat republica (Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Georgia) au păstrat coroanele în compoziţia stemelor lor.
"Coroana de oţel pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala şi tradiţia creştină, aceasta simbolizează caracterul naţional şi independenţa obţinută prin jertfa şi lupta poporului român. Dacă vrem să rupem odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naţionale: drapel şi stemă", mai arată semnatarii propunerii legislative.
Parlamentarii mai susţin că, în condiţiile în care se dezbate revizuirea Constituţiei, este necesar ca stema să fie completată "cu toate elementele heraldice care sunt specifice poporului român".
"A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în faţa istoriei!", mai scrie în expunerea de motive.
Proiectul, care primise raport favorabil fără amendamente din partea Comisiei pentru apărare, va fi transmis în forma propusă de iniţiatori Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie