- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.05.2017, 15:07)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propuneri PSD: Comisie de anchetă, în paralel cu ancheta Parchetului. Iordache: Este normal ca cei care sunt chemaţi să fie obligaţi să se prezinte/ Nicolicea: Magistraţii vor fi obligaţi să se prezinte
Birourile permanente reunite au transmis,marţi, Comisiei de statut două propuneri legislative care instituie posibilitatea funcţionării unei comisii de anchetă parlamentară, în paralel cu o anchetă a Parchetului şi obligativitatea prezentării celor care sunt chemaţi în faţa comisiei.
Urmărește
498 afișări
Propuneri PSD: Comisie de anchetă, în paralel cu ancheta Parchetului. "Reguli clare" privind invitaţii
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marţi, că ancheta parlamentară şi cea a Parchetului sunt două „acţiuni total diferite”, care trebuie să se desfăşoare în paralel, afirmând că "este normal" ca persoanele chemate în faţa comisiei parlamentare de anchetă să fie obligate să se prezinte.
„Ancheta parlamentară este anchetă parlamentară, care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, legislativă, iar activitatea penală sau cea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Tocmai de aceea sunt două acţiuni total diferite. Deci, dacă sunt fapte de natură penală şi dacă din această anchetă parlamentară reies fapte de natură penală fără îndoială faptele respective sunt înaintate Parchetului. Nu poate face în nici un caz Parlamentul anchetă penală. (Merge înainte –n.r.) fără îndoială comisia parlamentară cu obiectivele pe care le va stabili (…)”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, la solicitarea jurnalistilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Florin Iordache a afirmat că „este normal” ca cei care sunt chemaţi în faţa comisiei de anchetă să fie obligaţi să se prezinte.
„Nu este normal (să fie obligaţi să se prezinte-n.r.)? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informaţii concludente care să (ne ajute să-n.r.) aflăm adevărul sunt invitate”, a precizat Iordache.
Amintindu-i-se că, în prezent, magistraţii pot refuza o astfel invitaţie, Florin Iordache a răspun: „Tocmai de aceea o modificăm”.
Eugen Nicolicea: Magistraţii vor fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, marţi, că magistraţii şi funcţionarii publici vor fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară, potrivit proiectului de hotărâre care modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
Întrebat dacă şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va putea fi determinată să vină în faţa comisiei, Eugen Nicolicea a răspuns că „orice funcţionar public va fi obligat să vină în faţa Comisiei (...)”.
Eugen Nicolicea a afirmat că magistraţii vor fi obligaţi să vină în faţa comisiei de anchetă.
„Magistratul poate să fie chemat şi după modificările la Regulament şi modificările legislative va fi chiar obligat să vină să depună în faţa instanţei. Obligaţia magistratului este ca atunci când are cunoştinţă de o infracţiune, chiar să o sesizeze (...)”, a adăugat preşedintele Comisiei juridice.
Solicitat să precizeze cum se va aplica proiectul având în vedere că magistraţii nu pot fi anchetaţi decât de către CSM, Eugen Nicolicea a afirmat că „Parlamentul nu face o anchetă cu privire la abaterile disciplinare ale magistraţilor”, ci cu privire la alte acţiuni ale acestora.
„Aici faceţi o confuzie mică, în sensul că CSM este instanţa cu privire la abaterile disciplinare ale magistraţilor. Parlamentul nu face o anchetă cu privire la abaterile disciplinare ale magistraţilor, adică activitatea acestora. Cu privire la alte acţiuni pe care le fac persoanele respective în calitate de persoane private nu există nici un fel de restricţie sau decizie a CCR”, a susţinut Nicolicea.
Social-democratul a susţinut că cei care refuză să răspundă solicitării comisiei pot fi acuzaţi de comiterea unei infracţiuni.
„Noi acum spunem că dacă refuzi îţi vei asuma anmite riscuri. Există situaţii în care dacă refuzi poţi fi acuzat chiar de comiterea unei infracţiuni. Este obligaţia funcţionarului public ca atunci când consideră că a descoperit o infracţiune să sesizeze organul respectiv. Dacă noi constatăm că se îndreaptă spre domenul infracţional sesizăm noi Parchetul, iar cel care a refuzat să facă o astfel de sesizare la vremea lui va fi pus sub urmărire penală. Condiţiile de motivare sunt cele pe care le ştiţi şi de la instanţă, să nu te poţi deplasa, să fii bolnav”, a mai spus Nicolicea.
Cei care lucrează în Guvern pot fi citaţi de comisia de anchetă. Refuzul, sancţionat
Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în Guvern sau organele administraţiei publice, care ar putea servi activităţii comisiei, refuzul de a răspunde solicitării putând atrage sancţiuni conform Codului Penal, potrivit proiectului depus de Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.
„În vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza acre formează obiectul activităţii comisiei”, potrivit iniţiativei legislative privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, depuse de deputaţii PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.
În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor, comisia poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută la articolul 267 din Codul Penal, se arată în sursa citată.
„În cazul refuzul nemotivat de a răspunde solictărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionarea a instituţiei resprective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută la articolul 267 din Codul Penal”, prevede iniţiativa legislativă.
De asemenea, comisia parlamentară poate invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflare adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.
Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documentele sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.
„Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţa acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, potrivit sursei citate.
Iniţiatorii proiectelor, deputaţii PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, propun „să fie posibilă o comisie de anchetă, chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel” şi "instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei, potrivit notei depuse la BPR" - "invitaţii să fie obligaţi să participe la întrunirile unei comisii de anchetă".
Deputaţii şi senatorii pot depune până vineri amendamente la cele două propuneri de lege.
„În cadrul Birourilor permanente reunite a fost şi o notă cu privire la iniţiativele legislative de competenţa şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, înregistrate la Parlament, (…) transmisă către Comisia de Statut. Este vorba despre două propuneri legislative privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a declarat secretarul PSD al Camerei Deputaţilor Ioan Bran.
Citeşte şi: Şerban Nicolae: În Ministerul Justiţiei există o tendinţă asimtotică către perfecţiunea normativă
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe