PSD a atacat la CCR legea de abrogare a OUG 51 pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea

Deputaţii PSD au sesizat CCR în privinţa neconstituţionalităţii proiectului de abrogare a prevederilor OUG 51/2019 pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea. Social-democraţii arată că prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat textul constituţional privind autoritatea Parlamentului.

Urmărește
610 afișări
Imaginea articolului PSD a atacat la CCR legea de abrogare a OUG 51 pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea

PSD a atacat la CCR legea de abrogare a OUG 51 pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea

PSD a sesizat neconstituţionalitatea adoptării legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane prin angajarea răspunderii Guvernului.

Proiectul propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşoara în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

Deputaţii notează că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputaţilor. De asemenea, social-democraţii argumentează că potrivit articolului 61 din Constituţie, ,,Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

"Prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat prevederile constituţionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament şi deciziile Curţii Constituţionale. Astfel, în condiţiile în care, în cadrul dezbaterilor parlamentare există proiecte de lege sau iniţiative legislative care urmează să reglementeze diferite aspecte ale vieţii politice sau sociale, Guvernului are obligaţia de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a susţine puncte de vedere şi posibilitatea de a formula amendamente", potrivit sesizării PSD.

Deputaţii mai notează că atunci când Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, acesta, prin obiectul reglementării, trebuie să conţină prevederi ce se circumscriu clar, doar asupra unui singur domeniu.

"Folosirea acestui mijloc constituţional nu îngăduie să se aducă, prin acelaşi proiect de lege, modificări sau completări mai multor legi în vigoare care, în esenţa lor, au fost adoptate de Parlament în mod distinct, având în vedere relaţiile sociale diferite pe care le reglementează, precum şi natura legilor (organică sau ordinară), chiar dacă acestea s-ar referi la un domeniu unitar al vieţii social-economice. Mai mult, angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul că proiectul nu mai urmează procedura legislativă prevăzută în regulamentele celor două Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecinţa menţinerea în continuare sau demiterea Guverului în funcţiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament şi declanşarea, în condiţiile Constituţiei, a procedurii pentru alcătuirea unui nou Guvern", conform documentului deputaţilor PSD.

Aceştia mai notează că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă "o soluţie extremă", la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite.

"Cu acest prilej este însă, necesar să se respecte nu numai regulile strict preväzute de Constituţie cu privire la adoptarea proiectului de lege, ci şi obiectul reglementării, respectiv circumscrierea acestuia la analizarea unei singure materii, clar delimitată şi impusă de circumstanţe extraordinare. Ca atare, nu pot face obiectul asumării răspunderii Guvernului proiectele legislative complexe, care prin efectele lor pot depăşi limitele previziunii parlamentare. Totodată, Guvernul nu poate să modifice, să completeze sau să abroge un număr mai mare sau mai mic de acte normative", mai transmite PSD.

De asemenea, social-democraţii argumentează că un astfel de proiect are rolul de a aduce o nouă reglementare juridică, "fără de care lucrurile ar lua o turnură cu consecinţe de neimaginat".

"Ca atare, urgenţa legislativă nu poate fi determinată de starea legislaţiei existente, de modificarea în abrogarea acesteia, ci de inexistenţa unor reglementări juridice într-un anumit domeniu al activităţii umane", se mai arată în sesizare.

În sesizarea CCR se arată că pentru asigurarea transportului rutier la nivel judeţean este necesar să se asigure posibilitatea consiliilor judeţene de a implementa procedurile pentru aplicarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice /achiziţiilor sectoriale.

Guvernul şi-a asumat răspunderea, joi, în şedinţa plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, au fost mărită valabilitatea licenţelor de traseu cu şase luni. Totodată, se impun obligaţii consiliilor judeţene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
oug 51,
transport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici