- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.12.2019, 00:26)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD a atacat la CCR legea de abrogare a OUG 51 şi modificările asumate de Guvernul Orban pe legile Justiţiei. Explicaţiile social-democraţilor: „Ar putea genera distorsiuni”
PSD a depus la CCR sesizarea pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Social-democraţii spus că e un demers "nejustificat şi excesiv" al Guvernului care ar putea genera "grave distorsiuni în funcţionarea justiţiei".
Urmărește
670 afișări
PSD a sesizat la CCR modificările asumate de Guvernul Orban pe legile Justiţiei: Ar putea genera distorsiuni
PSD a atacat proiectul de lege privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului.
PSD reclamă că încalcă "în mod vădit dispoziţiile articolului 114 din Constituţie, text în baza căruia Guvernul şi-a întemeiat demersul, a cărui interpretare a fost lămurită de Curtea Constituţională prin mai multe decizii obligatorii", conform sesizării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Reprezentanţii partidului fac apel la o decizie CCR din 3 noiembrie 2010 care spune că "la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedură de urgenţă nu mai este posibilă".
Totodată, parlamentarii consideră că actul normativ sesizat "ar putea genera grave distorsiuni în funcţionarea justiţiei din România".
"Aceasta cu atât mai mult cu cât procedura parlamentară privind Institutul Naţional al Magistraturii ar putea fi finalizată cu o altă soluţie legislativă faţă de cea propusă de Guvern prin angajarea răspunderii", mai arată PSD.
Astfel social-democraţii argumentează că Guvernul avea obligaţia legală de a aştepta finalizarea procedurii parlamentare cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
De asemenea, deputaţii PSD notează că proiectul de lege încalcă "în mod flagrant" dispoziţiile articolului 2 alineatul 1 din Constituţie care stabilesc că “suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum".
Parlamentarii fac referire la "voinţa poporului român" care a fost exprimată "în mod categoric" prin Referendumul organizat la 26 mai de preşedinte împotriva "adoptării fără dezbatere de către Guvern, prin procedura delegării legislative, a unor acte normative în materia organizării judiciare".
PSD susţine că " nu poate fi reţinută" urgenţa considerată de Guvern ca motiv pentru promovarea unor modificări prin procedura angajării răspunderii.
"Modificările propuse prin angajarea răspunderii urmează să fie aplicate spre sfârşitul anului 2020 sau chiar 2021 în conditiile în care în anul 2019 Institutul Naţional al Magistraturii nu a reuşit să finalizeze examenul de admitere, fiind doar demarată procedura de examen prevăzută a se finaliza la data de 28 februarie 2020", potrivit sursei citate.
Guvernul şi-a asumat răspunderea, în şedinţa Parlamentului de joia trecută, pe modificarea legilor Justiţiei doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraţilor şi trecerea de la completele de doi.
PSD a atacat la CCR legea de abrogare a OUG 51 pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea
Deputaţii PSD au sesizat CCR în privinţa neconstituţionalităţii proiectului de abrogare a prevederilor OUG 51/2019 pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea. Social-democraţii arată că prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat textul constituţional privind autoritatea Parlamentului.
Proiectul propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşoara în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește și: Orban explică de ce a renunţat Guvernul la asumarea răspunderii pe măsura pensionării anticipate a magistraţilor / Ce spune despre o moţiune de cenzură a PSD: Nu mă tem
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe