- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD a depus la Curtea Constituţională cererea de anulare a turului doi al prezidenţialelor
Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului a fost înregistrată, marţi, la Curtea Constituţională.
PSD a depus la Curtea Constituţională cererea de anulare a turului doi al prezidenţialelor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Cererea a fost depusă de senatorul PSD Dan Şova şi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.
După depunerea contestaţiei, Dragnea a apreciat că probele prezentate de PSD sunt suficiente pentru ca CC să decidă anularea alegerilor.
Dragnea a spus că neregulile invocate în cererea de anulare a alegerilor nu sunt noi, fiind vorba despre mită electorală, procese-verbale care au fost modificate după ce au plecat de la secţia de vot către birourile electorale judeţene, CNP-uri falsificate, oameni care au votat de mai multe ori şi turism electoral.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Chestionat asupra faptului că, potrivit unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, contestatorul alegerilor trebuie să demonstreze că fraudarea a influenţat câştigarea mandatului, în cazul de faţă fiind vorba despre aproximativ 70.000 de voturi, Dragnea a răspuns că există suficiente dovezi care să demonstreze că există "un mare dubiu asupra corectitudinii alegerilor şi că dimensiunea fraudei a fost colosală".
Dragnea a declarat că încet-încet încep să apară dovezile certe că ceea ce spunea Dan Nica a fost real şi că, de fapt, motivul pentru care a fost îndepărtat de la Ministerul de Interne a fost ca la alegerile prezidenţiale să poată să pună în practică această operaţiune fără precedent de fraudare a alegerilor.
Liviu Dragnea a amintit că reprezentanţii PSD i-au avertizat, în timpul campaniei electorale, pe democrat-liberali că sunt pregătiţi cu echipe speciale care să filmeze, el adăugând că aceste probe video vor fi colectate pentru a fi depus la Curte.
"Nu ştiu dacă vom avea timp ca până mâine (miercuri - n.r.), când aducem probele la Curtea Constituţională, să strângem absolut tot. Ceea ce mă face să cred că avem şanse foarte mari sunt reacţiile pe care le avem din afara ţării. Am primit telefoane şi din America, de la oameni care erau pur şi simplu revoltaţi de câte voturi a obţinut Traian Băsescu în America, ei ştiind, într-o comunitate relativ mică, cum au votat", a arătat Dragnea.
Social-democratul Liviu Dragnea a mai afirmat că operaţiunea de fraudare a alegerilor prezidenţiale a fost fără precedent în România.
"Poate doar pe alte meleaguri să se fi practicat aşa ceva. Cu excepţia faptului că nu s-a dat cu creta pe umăr, seamănă foarte mult cu alegerile pe care le-au realizat sovieticii în '56", a arătat el.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat că AEP a finalizat verificarea CNP-urilor de la alegerile europarlamentare şi a identificat circa 13.000 de cazuri de vot multiplu, documentaţia urmând să plece către Ministerul de Interne pentru a demara cercetări.
Pe de altă parte, Dragnea a arătat că în cursul după-amiezii vor reveni la sediul PSD pentru a pregăti contestaţia pentru Biroul Electoral Central.
Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.
Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie