PSD a spus Consiliului Europei că PNL încalcă prevederile europene prin modificarea legii electorale. Reacţia liberalilor

PSD a transmis luni Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, că intenţia Guvernului PNL de a modifica legea electorală înainte de alegeri este „o procedură care încalcă flagrant prevederile Comisiei de la Veneţia”. Votul pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia o să aibă loc această săptămâni.

Urmărește
851 afișări
Imaginea articolului PSD a spus Consiliului Europei că PNL încalcă prevederile europene prin modificarea legii electorale. Reacţia liberalilor

PSD a spus Consiliului Europei că PNL încalcă prevederile europene

„Am prezentat astăzi, 27 ianuarie 2020, în Comisia pentru onorarea obligaţiilor şi angajamentelor de către statele membre (Comisia de Monitorizare) aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei elementele care definesc abuzul de putere al Guvernului PNL şi al aliaţilor săi din majoritatea parlamentară privind intenţia de modificare cu doar patru luni înainte de alegerile locale din România a legislaţiei electorale. Am explicat că această procedură încalcă flagrant prevederile Codului de bune practici in materie electorală al Comisiei de la Veneţia”, a susţinut Titus Corlăţean, într-o postare a PSD de pe Facebook

Social-democratul anunţă că preşedintele Comisiei de Monitorizare a decis ca votul privind solicitarea de sesizare de urgenţă a Comisiei de la Veneţia să aibă loc la o reuniune viitoare a Comisiei de Monitorizare din cursul acestei săptămâni, „respingând argumentele reprentanţilor USR şi PNL care solicitaseră amânarea discutării subiectului pentru luna martie a acestui an sau ulterior”.

„Constat cu stupoare lipsa de decenţă, manipularea şi minciunile flagrante promovate de reprezentanţii puterii de la Bucureşti, atât în dezbaterile din Comisie, cât şi în spaţiul public în legătură cu acest subiect. Constat, totodată, disperarea puterii de coaliţie de la Bucureşti de a bloca politic prin intermediul colegilor din familiile politice la care PNL si USR sunt afiliate (PPE şi ALDE) sesizarea legitimă a Comisiei de la Veneţia, precum şi poziţia profund duplicitară adoptată acum, când PNL şi USR sunt la putere, faţă de ceea ce susţineau în 2019, când se aflau în opoziţie”, a adăugat Corlăţean.

El a afirmat că PNL şi USR nu respectă reglementările Comisiei de la Veneţia din dorinţa „de a acapara puterea absolută prin mijloace nedemocratice”.

„Altfel spus, reglementările Comisiei de la Veneţia nu sunt digerabile pentru PNL şi USR când e vorba de dorinţa de a acapara puterea absolută prin mijloace nedemocratice în România, dar era de dorit a fi respectate anul trecut, când au solicitat sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema proiectelor de lege in domeniul functionarii justitiei. Vom vedea, în cursul acestei săptămâni, care va fi rezultatul votului din Comisia de Monitorizare în legătură cu sesizarea Comisiei de la Veneţia. Îmi exprim speranţa că votul va respecta regulile şi principiile Organizaţiei de la Strasbourg si nu va constitui un exemplu ruşinos de blocare prin votul PPE si aliaţilor săi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a unui demers democratic legitim de sesizare a Comisiei de la Veneţia în legătură cu acest abuz grav de putere al guvernanţilor de la Bucureşti”, a subliniat Corlăţean.

Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În acest context, PSD vrea sesizarea Comisiei de la Veneţia şi au anunţat deja că vor depune o moţiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban.

PNL, apel către Consiliul European: Nu alimentaţi demersurile strict politice ale PSD

PNL a trimis, luni, o scrisoare Consiliului European în care precizează că modificările aduse legii electorală sunt necesare şi vin ca urmare a mai multor nemulţumiri din partea societăţii. PNL solicită Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneţia.

„Schimbările preconizate vin ca urmare a unui val de nemulţumiri din partea societăţii, nemulţumiri generate de condiţiile pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scutin, aplicate la scutinele din 2012 şi 2016. Cauza este aceea că cetăţenii au perceput mpsura ca fiind o alterare a standardului democratic la nivelul comunităţilor locale. Ca urmare, a avut loc o degradare a autoritpţii locale subsecventă diminuării legitimităţii acelor primari aleşi fără materializarea încrederii unei majorităţi a alegătorilor. (...) Având în vedere toate aceste considerente, vă recoandăm să vă aplecaţi cu reţinere şi prudenţă asupra afirmaţiilor şi solicitărilor PSD şi să nu alimentaţi în vreun fel demersurile motivate strict politic, iar nu juridic ale acestuia”, se arată în scrisoarea transmisă de PNL către Consiliul European.

PNL susţine că modificările aduse legii electorale prin asumarea răspunderii Guvernului nu contravin prevederilor Comisiei de la Veneţia, aşa cum acuză PSD.

„PSD invocă, într-o manieră tedenţioasă şi prezentând date trunchiate, o încălcare a democraţiei, întrucât ar fi afectată stabilitatea dreptului electoral. Dar, potrivit definiţiei unanim acceptate la nivel internaţional, lato sensu, democraţia se referă chiar la conducerea unei ţăro de către poporul acesteia, adică măcar de o majoritate absolutp. Nu se preconizează modificarea sistemului electoral majoritar uninominal, în care este declarat ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi, ci doar introducerea unui al doilea tur între candidaţii cei mai bine plasaţi, ceea ce conferă câştigătorului legitimitatea izvorâtă din obţinerea unei majorităţi absolute.

Aşadar, modificarea nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia de la Veneţia, pentru cp această condiţie a majorităţii ce se intenţionează a fi reintrodusă acum reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral. Chiar dacă este unul esenţial în asigurarea reprezentativităţii, el nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral uninominal actual”, se mai arată în scrisoarea trimisă Consiliului European, potrivit senatoarei PNL Alina Gorghiu.

În documentul PNL se subliniază faptul că PSD a solicitat Comisiei de Monitorizare a Consiliului European o analiză după ce Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Vă scriem în contextul în care, în data de 16 ianuarie, la solicitarea PSD, Comisia de Monitorizare a hotărât activarea procedurii de investigare a României pe tema modificării unor articole din legislaţia electorală, precum şi aprobarea de principiu a sesizării Comisiei de la Veneţia pe acelaşi subiect. Demersul PSD survine în urma deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru corectarea unei anomalii din legislaţia electorală naţională”, susţine PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici