- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD: Afirmaţiile lui Băsescu creează panică
PSD consideră că afirmaţiile şefului statului trec de la optimism necontrolat la pesimism acut şi creează panică în rândurile populaţiei şi că, prin prezenţa la Guvern, acesta vrea "confiscarea electorală a acţiunii guvernamentale" de ieşire din criză, apărând ca "salvatorul naţiunii" .
Purtătorul de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz (Imagine: Mediafax Foto)
"Afirmaţiile lui Traian Băsescu, care trec de la extaz la agonie şi de la optimism necontrolat la pesimism acut, creează panică la nivelul populaţiei şi neîncredere la nivelul agenţilor economici şi arată o abordare diletantistă a crizei economice. Asemenea declaraţii sunt extrem de riscante, putând aduce grave prejudicii perspectivelor investiţionale, contribuind astfel la adâncirea crizei economice", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz, remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
În opinia PSD, declaraţiile lui Traian Băsescu privind recesiunea economică, din şedinţa de Guvern, sunt în contradicţie flagrantă chiar cu poziţia de acum câteva săptămâni a primului-ministru şi a şeful statului, care anunţau atunci depăşirea momentului greu al crizei, iar primul-ministru trebuie să prezinte, în contextul a şase luni de guvernare, o evaluare detaliată asupra programului de ieşire din criză, cu precizări clare asupra obiectivelor atinse.
"Acest raport trebuie să precizeze ce s-a întâmplat cu marile împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Comisia Europeană, cu investiţiile publice realizate pentru care acest guvern şi-a asumat alocarea a 20% din buget, care este rezultatul politicilor fiscale de sprijinire a IMM-urilor şi evaluarea programului pentru protejarea şi crearea de locuri de muncă. Acest raport trebuie discutat şi asumat de Coaliţie pentru a avea o bază de acţiune clară, aplicată pentru combaterea efectelor crizei economice şi ieşirii din impas", apreciază social-democraţii.
În ceea ce priveşte "atacurile la adresa sistemului de educaţie", acestea nu numai că subminează stabilitatea Guvernului, dar sunt cinice atât timp cât rectificările bugetare nu au făcut decât să împuţineze fondurile şi mijloacele Ministerului Educaţiei, declară purtătorul de cuvânt al PSD.
"Singura soluţie pentru repornirea economiei este demararea proiectelor de investiţii publice, fie că este vorba de autostrăzi şi drumuri judeţene sau de infrastructura feroviară, construcţia de locuinţe sau programele pentru reabilitarea infrastructurii rurale şi eliminarea blocajelor în calea creditării", susţine PSD.
Potrivit lui Duvăz, "prezenţa intempestivă a preşedintelui la Guvern urmăreşte doar confiscarea electorală a acţiunii guvernamentale privind ieşirea din criză şi crearea unei poveşti de campanie în care şeful statului apare ca salvatorul naţiunii".
PSD atrage atenţia partenerilor de guvernare că PSD şi PDL împart egal responsabilitatea guvernării, iar PSD nu va accepta transformarea actului de guvernare în tribuna electorală a lui Traian Băsescu.
"În conformitate cu art. 87 din Constituţie, prezenţa şefului statului într-o şedinţă extraordinară de Guvern este în contradicţie cu prevederile constituţionale şi cu spiritul Parteneriatului pentru România. Invitarea şefului statului la o şedinţă de Guvern în care se discutau aspecte economice nu se justifică şi trebuia făcută cu acordul coaliţiei", susţin social-democraţii.
Articolul invocat prevede că preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii şi că acesta prezidează şedinţele Guvernului la care participă.
Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la începutul şedinţei de Guvern, unde urma să se discute despre descentralizare, aplicarea programului "Prima Casă" şi comasarea unor taxe şi tarife parafiscale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO