- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD ar putea accepta o lege a minorităţilor fără drepturi colective şi consilii pentru autonomie
Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că PSD ar putea accepta o lege a minorităţilor, dacă nu va conţine prevederi legate de drepturi colective şi dacă se renunţă la Consiliile Naţionale pentru Autonomie Culturală.
Vasilescu a afirmat că PSD ar putea accepta o Lege a minorităţilor, într-o anumită variantă, întrucât există şi o prevedere în Constituţie în acest sens.
"Varianta propusă de Guvern are multe prevederi neconstituţionale. Dacă s-ar elimina drepturile colective, care exced oricăror tratate semnate de România şi capitolul cinci, prin care se înfiinţează Consiliile Naţionale ale Autonomiei Culturale, am putea discuta", a adăugat ea.
Senatorul PSD a declarat că varianta propusă de Guvern este "îngrijorătoare", întrucât creează instituţii publice paralele cu cele ale statului român.
"Consiliile Naţionale ar urma să aibă personalitate juridică şi să devină autorităţi publice, ar însemna să fie instituţii paralele adăugate la cele constituţionale. Noi nu acceptăm asta, însă, dacă prevederile legate de acestea vor fi eliminate, putem discuta o anumită variantă a Legii minorităţilor", a mai afirmat Vasilescu.
Protocolul de colaborare semnat de liderii formaţiunilor din coaliţia guvernamentală prevede, printre obiectivele acestei coaliţii până în 2012, şi adoptarea Statutului minorităţilor.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, în urmă cu o săptămână, ca proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale să fie dezbătut pe fond doar de către Comisia pentru drepturile omului, Comisia juridică şi cea pentru învăţământ nemaifiind implicate în dezbaterea proiectului pe fond.
Statutul minorităţilor a fost respins de Senat şi se află în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaţilor de peste cinci ani, fiind amânat de multe ori din cauza lipsei de cvorum în comisii.
Actul a fost iniţiat în 2005, a ajuns în plenul Senatului, unde a fost respins, iar dezbaterile de la Cameră s-au blocat în comisii în anul 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO