PSD cere CCR să prezinte rapid motivele pentru care a fost respinsă candidatura la alegerile prezidenţiale a Dianei Şoşoacă

  • PSD cere CCR să prezinte rapid motivele pentru care a fost respinsă candidatura la alegerile prezidenţiale a Dianei Şoşoacă.
  • În plus, PSD atrage atenţia PNL că ministrul Justiţiei „trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.
Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului PSD cere CCR să prezinte rapid motivele pentru care a fost respinsă candidatura la alegerile prezidenţiale a Dianei Şoşoacă

Potrivit unui comunicat de presă al social-democraţilor „PSD susţine dreptul oricărei persoane de a alege şi de a fi aleasă”. De aceea „CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Şoşoacă”.

„Partidul Social Democrat susţine la nivel de principiu care stă la baza democraţiei că orice persoană are dreptul de a alege şi de a fi aleasă şi că o competiţie electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetăţenilor este suveran într-o democraţie, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic. Prin urmare, Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, a transmis PSD.

Social democraţii îi critică pe adversarii politici care acuză „intruziuni politice în deciziile CCR” şi reamintesc că liberalii deţin Ministerul Justiţiei.

„Pe de altă parte, diverse partide sau candidaţi la preşedinţie care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreţ faţă de ordinea constituţională şi statul de drept din România. Este ruşinos să arunci în spaţiul public acuzaţii politice care demonstrează doar slaba capacitate de înţelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept şi un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcţii de înaltă demnitate publică. Statul de drept din România şi independenţa justiţiei nu pot fi tranzacţionate în funcţie de interesele politice electorale de moment. În plus, PSD atrage atenţia colegilor de Coaliţie că au ministrul Justiţiei care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a precizat PSD.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins sâmbătă candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Practic a fost admisă contestaţia formulată împotriva candidaturii Dianei Şoşoacă. Decizia este definitivă şi urmează să fie comunicată Biroului Central Electoral.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, a comunicat CCR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici