PSD Cluj: Din cauza incompetenţei PDL, România finanţează statele dezvoltate din Europa

Reprezentanţii PSD Cluj susţin că, "din cauza incompetenţei PDL, România finanţează statele dezvoltate din Europa", în condiţiile în care românii au plătit, în patru ani, la bugetul UE aproape cinci miliarde de euro şi s-au încasat fonduri europene pe proiecte de doar 1,6 miliarde de euro.

4 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de PSD Cluj, administraţia PDL "îngroapă România într-un munte de datorii", în timp ce banii oferiţi practic gratuit de UE "sunt ignoraţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din cauza incompetenţei PDL, România finanţează statele dezvoltate din Europa. Românii plătesc la bugetul UE aproximativ 1-1,4 miliarde de euro pe an. În primii patru ani de la aderare, ţara noastră a virat aproape cinci miliarde de euro la bugetul comun şi a încasat aproximativ 1,6 miliarde de euro, deci cam o treime. În loc să beneficiem de banii europeni nerambursabili pentru a ne accelera dezvoltarea şi a ajunge din urmă statele bogate din vestul continentului, am ajuns să le finanţăm noi pe acestea. Administraţia PDL îngroapă România într-un munte de datorii, în timp ce banii oferiţi practic gratuit de UE sunt ignoraţi", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii PSD Cluj au subliniat că, din cauza ratei reduse de absorbţie a fondurilor europene, decalajul României faţă de statele occidentale creşte.

"Faptul că birocraţia şi corupţia determină solicitanţii să nu poată obţine fondurile pentru care au făcut proiecte arată clar a cui este vina. Ţara noastră nu numai că nu se dezvoltă mai rapid, ci chiar din contră, decalajul faţă de statele occidentale creşte. Gaşca lui Băsescu şi Boc condamnă şi viitoarea generaţie să poarte eticheta «de sacrificiu»", se arată în comunicat.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a menţionat în comunicat că, în primii patru ani de la aderare, rata de absorbţie a fondurilor europene a fost de doar şapte la sută, cea mai mică dintre noile state membre, în timp ce rata medie la ţările care au aderat după 2004 a fost de 17 la sută.

"Ne-a depăşit chiar şi Bulgaria. PSD Cluj este nemulţumit de felul în care sunt gestionate fondurile europene. Suntem în al cincilea an de când România a aderat la Uniunea Europeană şi rezultatele concrete pentru cetăţenii români întârzie să se vadă. Economic, suntem în al treilea an de criză, iar banii europeni mult-promişi nu au apărut", a arătat Lăpuşan, care a adăugat că România trebuia să primească, în perioada 2007-2013, fonduri europene în valoare totală de 23,3 miliarde de euro.

Liderul PSD Cluj a precizat că, în comparaţie cu actuala guvernare PDL, guvernarea PSD din perioada 2001-2004 a avut o rată de absorbţie a fondurilor de preaderare de peste 80 la sută.

"Evident, sumele erau mai mici, dar acest indicator relevă diferenţa de compentenţă dintre cele două administraţii", susţin social-democraţii clujeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici